Магнітні бурі сповільнюють кров у капілярах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Магнітні бурі сповільнюють кров у капілярах

707
Російські вчені стверджують, що рівень геомагнітної активності впливає на швидкість руху крові в капілярних судинах людини.
Такий результат був отриманий під час експерименту з моделювання міжпланетного польоту "Марс-500", підсумки якого вчені обговорюють в понеділок на міжнародному симпозіумі в Москві, пише РИА Новости.
Юрій Гурфінкель з Інституту космічних досліджень Російської академії наук і Олександр Суворов з Інституту медико-біологічних проблем проаналізували дані про швидкість капілярного кровотоку у "марсонавтів" і зіставили їх з індексом геомагнітної активності Ap, що вимірювався фахівцями Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль РАН (ІЗМІРАН).
Усього вчені проаналізували 58 записів, отриманих за допомогою цифрової оптичної капіляроскопії. Виявилося, що в дні з підвищеною геомагнітною активністю швидкість крові в капілярах була майже в два рази нижчою, ніж в магнітно спокійні дні (Ap = 5-7) - 389 мікрон за секунду проти 643 мікрон за секунду. Проте в період дуже спокійної геомагнітної обстановки (Ap = 1-4) швидкість була приблизно на середньому рівні - близько 435 мікрон за секунду.
"Це, ймовірно, обумовлено зростанням інтенсивності галактичних космічних променів в період зниження швидкості сонячного вітру", - вважають вчені.
Експеримент з наземного моделювання міжпланетного перельоту "Марс-500" проходив в Москві, в Інституті медико-біологічних проблем. Сім "марсонавтів" провели в спеціальних модулях 520 діб і "повернулися" на Землю 4 листопада 2011 року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас