Українці стали брати більше кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали брати більше кредитів

Кредит&Депозит
1128
Обсяг кредитів, виданих населенню в березні, в порівнянні з січнем-лютим, збільшився на третину. Особливо багато кредитів терміном до одного року. Відсоткові ставки залишаються захмарними, що відбиває бажання позичати на більш довгий час.
Як повідомляють "Известия в Украине", відтік коштів вкладників і дефіцит ресурсів, який банкіри пережили з серпня минулого року до початку зими, зіпсував настрій потенційним позичальникам. "Протягом осені Національний банк втримував курс гривні відносно долара для боротьби з інфляцією, - заявив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. - Через це комерційні банки фактично позбулися гривні, а ресурси різко подорожчали. Для залучення коштів від населення банкіри змушені були підвищувати відсотки за гривневими депозитами. Однак у такій ситуації автоматично подорожчали кредити".
Подорожчання було хоч і повільним, але довгим. Відповідно до досліджень компанії "КредитМаркет", середня ставка за кредитами готівкою за півроку зросла на 26% (зараз 115% річних), за споживчими кредитами - на 12% (до 139% річних), за автокредитами - на 8% (на сьогодні 41% річних). Найменше подорожчали позики за кредитними картками та іпотека - в середньому на 6-7% (відповідно до 66% і 24% річних).
"У першому кварталі цього року кредитування фізосіб відновлювалося після шоку. Однак ставки до сих пір залишаються високими", - констатує генеральний директор "КредитМаркет" Ігор Дурицький. Сьогодні на ціну та обсяги кредитів впливає декілька чинників. Головний з них - європейські проблеми, які продовжують "тиснути" на український ринок. Ні банки з іноземним капіталом, ні українські фінустанови не можуть розраховувати на істотний приплив ресурсів ззовні. Як результат - сьогодні банкіри переходять від довгострокового планування до вирішення короткострокових завдань. Це означає, що більшість банків зосереджена на дорогих коротких кредитах і пошуках різних шляхів отримання комісійних доходів.
У найближчі місяці кредитування залишиться практично незмінним в плані дорожнечі ресурсу, але трохи виросте в обсягах. Так, експерти "КредитМаркет" вважають, що до осені банки зосередяться на автокредитуванні та видачі коротких споживчих позик. Якщо звернути увагу на рекламну активність банкірів, то вона ці прогнози підтверджує. Особливо часто потенційним клієнтам пропонують саме кредити готівкою і позики на придбання авто. "Кредити на придбання машин будуть найбільш динамічними. Якщо зараз частка продажів у кредит в середньому по ринку не перевищує 15%, то незабаром за рахунок акційних і спеціальних програм можливе зростання до 20% від загального обсягу продажів нових машин. Однак за стандартними програмами автокредитування відсоткові ставки в найближчі місяці знижуватися не будуть", - припускає Дурицький.
На акційних пропозиціях підросте і споживче кредитування. Приміром, обсяг продажів побутової техніки та електроніки в кредит уже влітку може скласти 45-50%. Конкуренція найбільших банків і найактивніших в цьому сегменті "середняків" дозволить пропонувати позичальникам більший асортимент товарів за зниженими ставками. Зокрема, банки почнуть активно співпрацювати з мережами, які торгують будматеріалами, меблями, сантехнікою та іншими товарами для дому. При цьому стандартна ціна споживчого кредиту також не знизиться.
Ніяких ілюзій у експертів не викликають кредити готівкою і на картку. "Поки немає передумов для зміни ставок, у порівнянні з діючими в даний момент, - переконаний Дурицький. - Обсяг виданих кредитів готівкою, ймовірно, зросте на 20-25%. Можлива поява в даному сегменті нових гравців. Але вони будуть обережні, пам'ятаючи досвід тих , хто раніше сильно обпікся на такому кредитуванні. Що ж до карткових кредитів, їх чекає вкрай нестабільний розвиток". Експерт вважає, що в разі виникнення проблем з грошима банки скоротять цей сегмент кредитування до мінімуму. Карткові кредити залишаться доступними лише для тих клієнтів, які обслуговуються в банках в рамках зарплатних проектів - для банку це перевірений, передбачуваний і зрозумілий контингент позичальників.
Іпотека в більшості банків залишиться міфічним продуктом - номінально його пропонують, але фактично таких позик не дають. Причому не тільки через високі відсотки, але і через відсутність достатньо надійних позичальників. "Вимоги до оцінки платоспроможності залишаються жорсткими, - стверджує заступник голови правління Ерсте Банку Світлана Черкай. - Береться до уваги лише офіційний рівень доходів. Оскільки частина зарплат в Україні залишається в тіні, безліч потенційних клієнтів не мають можливості взяти довгостроковий кредит. Що стосується вартості, за іпотекою банки все частіше пропонують фінансування з плаваючою відсотковою ставкою. Приміром, зараз позики терміном від 5 до 20 років можна отримати тільки на таких умовах".
Правда, деякі експерти вважають, що іпотеку зможе оживити державна програма. Уже в травні уряд обіцяє населенню кредити на купівлю житла під 2-3% річних, а в бюджеті на часткову компенсацію іпотечних ставок закладено мільярд гривень. Різницю у ставці банкірам компенсують з бюджету, а в проекті зможуть взяти участь як державні, так і комерційні фінансові установи. Однак Дурицький підкреслює, що запуск масштабних іпотечних держпрограм навряд чи вплине на стандартні відсоткові ставки. Він упевнений, що знизяться вони тільки для дуже вузького кола об'єктів і потенційних покупців.
Як повідомлялося, згідно з доповіддю Світового банку, українці радше позичать гроші у родичів або знайомих, ніж звернуться за позикою в банки.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас