Тимошенко здала Київ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко здала Київ?

2259
21 квітня "Дзеркало тижня" опублікувало інтерв'ю Юлії Тимошенко, в якому та заявила - її політсила підтримає Віталія Кличка в ролі претендента на пост столичного голови. В той же день у Києві пройшов мітинг, однією з вимог якого була відставка з поста голови держміськадміністрації Олександра Попова. Його ж вважають найбільш ймовірним кандидатом від влади в мери Києва. Так кому ж дістанеться столиця?
Вдаримо по мерському кріслу?
Незважаючи на складну обстановку в Харкові, де Тимошенко одночасно намагаються і судити, і лікувати, то кладуть в лікарню, то повертають в колонію, екс-прем'єр-міністр зуміла дати в письмовому вигляді інтерв'ю. Серед іншого Тимошенко заявила: "Батьківщина" підтримає Віталія на посаду київського міського голови. Переконана, що і вся об'єднана опозиція його теж підтримає. Думаю, він виграє ці вибори. Але, наскільки я бачу, Віталій ще не прийшов до остаточного рішення - балотуватися йому на посаду мера столиці чи ні? Хтось переконує його в тому, що варто відмовитися від мерських амбіцій для кращого політичного майбутнього".
Побоювання Тимошенко за політичне майбутнє Кличко не випадкове. В цьому ж інтерв'ю вона заявляє, що хоче об'єднання всіх опозиційних сил, навіть таких, як ВО "Свобода" та УДАР Кличка. Якщо опозиція буде роз'єднана, то, за словами Тимошенко, опоненти влади програють вибори. "Для нас, відповідальних опозиційних партій, похід двома-трьома-чотирма... двадцятьма колонами - неприпустимий... При будь-якому іншому варіанті ми суттєво знизимо рейтинг кожної окремої опозиційної сили; набагато збільшимо табір "противсіхів", в якому і так демографічна криза не спостерігається, не зможемо мобілізувати значну частину потенційних прихильників опозиції, які підуть голосувати, "якщо..." А це "якщо" сьогодні тільки в наших руках. В результаті ж опозиція просто програє, а клани зміцнять свої позиції", - запевняє екс-прем'єр-міністр. На її думку, для Кличка боротьба за крісло мера може стати початком багатообіцяючої політичної кар'єри. Та й так, на її думку, буде краще і для самого Києва. "Не хотілося б, щоб Віталій відмовився від участі у виборах мера Києва, тому що в цьому разі виборів як таких не буде: Партія регіонів просто призначить на посаду мера "легіонера" Попова", - зазначає Тимошенко.
Сам Кличко з приводу своєї політичної кар'єри має схожу думку. "Київ - це ключовий регіон, всі реформи починаються звідси. Тому я не тільки буду брати участь у виборах, наша політсила наполягатиме на поверненні меру його повноважень. Київ - це місто, де самоврядування навмисно поховали, ми будемо його реанімувати", - зазначив він у своєму інтерв'ю журналу "Корреспондент" в кінці 2011 року. "Мені довіряє велика кількість киян і не тільки", - упевнений у своїй перемозі Кличко. Підтримка Тимошенко важлива не стільки лідеру УДАРу, скільки самій партії Леді Ю.
На виборах 2008 року права рука екс-прем'єр-міністра - Олександр Турчинов - виступав в якості кандидата в мери міста незважаючи на те, що він був досить непопулярний серед киян. Тоді рішення Тимошенко висунути свого кандидата на вибори міського голови підігрівалося "проханнями" її опонента - глави Секретаріату президента Віктора Балоги підтримати Кличка. Через неприязнь між Балогою і Тимошенко пост київського голови знову опинився у Леоніда Черновецького. Тепер, судячи з усього, Тимошенко врахувала помилки минулого. Тим більше, столиця завжди була стратегічно важливим місцем для політичної боротьби всієї України. Той, хто володіє столицею, з великою часткою ймовірності може впливати на українську політику. Приміром, той же мітинг, з якого почалася Помаранчева революція, був дозволений тодішнім мером Олександром Омельченком. Таким чином, питання, хто ж буде в столиці на посаді міського голови, не є порожнім для опозиції. Примітно, що Кличко останнім часом намагається брати участь в акціях протесту проти забудови Києва. На останніх частина жителів міста все активніше виступає проти нинішнього голови міськдержадміністрації, з подачі якого, як вони вважають, і руйнується старий Київ.
Комсомольський варіант
Незважаючи на те, що посаду київського міського голови ніхто не скасовував, а Леонід Черновецький живий і начебто живе, про київського мера останнім часом практично не згадують. Усі зміни в міському житті пов'язують вже не з ним, а з головою КМДА - Олександром Поповим. Прийшовши на посаду, Попов спробував вирішити низку питань. Зокрема, при ньому почали активно відкриватися нові станції метро, запустили один з довгобудів - швидкісний трамвай, почали з'являтися нові транспортні розв'язки, які сприяли зменшенню кількості пробок.
Крім цього Попов заявив, що боротиметься з незаконним будівництвом в місті. Однак заява залишилася лише декларацією. Наприклад, будівництво над станцією метро "Театральна" так і не завершили. Правда, пообіцяли, що цю будівлю передадуть під "музей Києва", який, втім, там так і не відкрили. Будівництво на вулиці Гончара - на території, яка входить до заповідника "Софія Київська" - припиняли лише тоді, коли на будівництво приїжджав Попов. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння киян, стало знесення трьох будівель на Андріївському узвозі. "До 2008 року міська влада давала дозвіл на проведення тих чи інших будівельних робіт. ДАБК тоді був органом міської виконавчої влади. Це була правильна політика. Сьогодні це компетенція Мінбуду. Якщо рішення міськради прийняті 10 років тому і ДАБК дає дозвіл на будівництво, ми дізнаємося про це тільки за фактом, коли руйнують будівлю, валять ліс. Як це сталося, наприклад, на Андріївському узвозі. Щоб навести порядок в цьому питанні, треба повернути ці функції місту. Тоді з нас можна буде і запитувати. З такою ініціативою ми звернулися до Кабмін і Верховну раду", - виправдовувався сам Попов.
Однак це не сильно вплинуло на ставлення киян і активістів столичних громадських організацій до Попова. Мітинг 21 квітня завершилися походом до Київської міської державної адміністрації та вимогами зняття Попова з посади. Незважаючи на таке ставлення, Попов не відрікся від рішучості йти в мери міста. Він і раніше був налаштований - налаштований, очевидно, самим Януковичем - на даний крок. При цьому балотуватися Попов буде від Партії регіонів. Правда, за його словами, це вимушений крок. "Закон передбачає висування кандидатів лише через місцеву організацію будь-якої партії. Сподіваюся, що Партія регіонів проаналізує ситуацію, оцінить мою роботу і підтримає мене. Хоча моя думка: мер повинен бути аполітичний. Він представляє територіальну громаду, в якій є різні політичні погляди, релігійні переконання. Але в будь-якому разі цю формальність (висування від партії, - ред.) треба пройти, оскільки вона визначена законом", - заявляв голова КМДА. При цьому Попов наголошує, що ситуація зараз докорінно відрізняється від 2010 року, коли і відбувся поділ посад мера і голови міськдержадміністрації. "Давайте подивимося на ситуацію 2010 року зі всіма накопиченими проблемами. Згадайте, яке було вилучення з власності міста активів. Підприємств, землі, нерухомості ... Сьогодні ситуація зовсім інша", - зазначив Попов.
Поки Попов і Кличко - два найбільш популярні кандидати в міські голови Києва. Такі політики, як Олег Ляшко, який теж проявив бажання брати участь у виборах, навряд чи будуть підтримані більшістю киян. Примітно, що досі жодних досліджень, присвячених виборам міського голови у 2012 році не проводилося. Хоча самі вибори не за горами. "Враховуючи те, що терміни повноважень мера Києва вже закінчилися, необхідно приймати якесь рішення. Я думаю, що найближчим часом парламент визначиться з виборами в місті Києві. Будуть вони в липні чи серпні, я не знаю", - зазначив у березні голова фракції ПР у парламенті Олександр Єфремов. Таким чином, киянам доведеться здійснювати доленосний вибір на пору відпусток. Крім того, вже визначено, що вибори однозначно пройдуть після Євро-2012. Проведення чемпіонату теж буде впливати на симпатії городян, як і зарубіжна думка про Київ. Від того, чи справиться Попов з масою невирішених проблем, і залежатиме його майбутнє як міського голови. Однак опозиціонерам рано розслаблятися. Навряд чи в разі програшу свого ставленика в ПР загоряться бажанням скасувати поділ влади в Києві. А це означає, що опозиційному кандидату для управління містом доведеться докладати не менше зусиль, ніж для перемоги на виборах.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас