Робота на Марсі може викликати пошкодження ДНК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота на Марсі може викликати пошкодження ДНК

817
Вчені вважають, що робота на поверхні Марса може загрожувати космонавтам змінами в організмі на рівні ДНК через підвищене радіаційне опромінення.
Таку думку висловив сьогодні, 23 квітня, віце-президент Російської академії наук, науковий керівник Інституту медико-біологічних проблем (ІМБП), академік Анатолій Григор'єв, пише РИА Новости.
"За нашими оцінками, дослідників на поверхні Марса може очікувати низка несприятливих факторів, таких як порушення серцевого ритму, зниження рівня стійкості і працездатності, сенсорні порушення, а також більш віддалені наслідки у вигляді змін на рівні ДНК і демінералізація кісткової тканини", - сказав Григор'єв, виступаючи з доповіддю на Міжнародному симпозіумі, присвяченому результатам наземного експерименту "Марс-500".
Крім того, за словами академіка, під час перельоту до Червоної планети марсонавти зіткнуться з низкою несприятливих психофізіологічних факторів.
"Ми очікуємо, що тривалий переліт нестиме декілька несприятливих психофізіологічних чинників, таких як гіпокінезія (зниження рухової активності), монотонія (виникає при одноманітній роботі), фрустрація (виникає при неможливості досягти результату). Крім того, поки недостатньо вивчені наслідки соціальної ізольованості, а також вплив тривалого космічного польоту в умовах підвищеного радіаційного випромінювання на здатність роботи космонавтів з обладнанням і механізмом", - сказав Григор'єв.
Він зазначив, що під час наземних експериментів неможливо вивчити ступінь впливу важких заряджених частинок на людину і ступінь її працездатності. У той же час вчені припускають, що пошкодження ДНК людини під час перельоту до Марса і назад неминучі.
Експеримент з наземного моделювання міжпланетного перельоту "Марс-500" проходив в Москві, в Інституті медико-біологічних проблем. Сім "марсонавтів" провели в спеціальних модулях 520 діб і "повернулися" на Землю 4 листопада 2011 року. Міжнародну "експедицію" очолював росіянин Олексій Сітьов, лікар місії - також російський громадянин Сухроб Камолов.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас