Суд у Харкові переніс розгляд справи Тимошенко і ЄЕСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд у Харкові переніс розгляд справи Тимошенко і ЄЕСУ

Кримінал
347
Київський районний суд Харкова переніс розгляд справи стосовно екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, яка звинувачується у фінансових махінаціях через корпорацію "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), на 28 квітня. Таке рішення оголосив сьогодні суддя Костянтин Садовський, повідомляє офіційний сайт Тимошенко.
Захист Тимошенко в четвер подавав клопотання про призупинення розгляду справи через поганий стан здоров'я екс-прем'єра. Адвокат Олександр Плахотнюк вважає, що судові засідання треба відкласти до повного одужання Юлії Тимошенко. Вчора Тимошенко не брала участі в засіданні суду через погане самопочуття.
Зазначимо, що вчора Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило офіційні висновки німецьких лікарів з приводу стану Тимошенко, в яких медики відзначають необхідність психосоматичного лікування Тимошенко. Вони зазначили, що це пов'язано з питанням довіри екс-прем'єра до українських лікарів. Також закордонні лікарі позитивно оцінили можливості лікарні "Укрзалізниці" і кваліфікацію медперсоналу.
Нагадаємо, що вчора під час судового засідання у справі Тимошенко і ЄЕСУ захист подавав клопотання про відвід прокурора Віктора Лобача через його упередженість. Суд це прохання відхилив. Зазначимо, що під час попереднього судового розгляду в Печерському суді Києва з приводу підписання газових контрактів з РФ в 2009 р., суд також відхилив практично всі клопотання захисту Тимошенко.
Справу, яка стосується ЄЕСУ, як і газову, представники країн ЄС вважають політично мотивованою. Вчора в суді в Харкові був посол Франції з прав людини Франсуа Зімере і за його словами політична підоснова розгляду не має сумнівів.
Нагадаємо, 29 березня справа була передана до суду. Як повідомив прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, слідство повністю довело провину екс-прем'єра з п'яти епізодів справи. У той же час захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко стверджує, що звинувачення є безпідставними.
Раніше в прес-службі СБУ повідомили, що на виконання рішення Київського районного суду м.Харкова слідчим відділом УСБУ в Харківській області 28 березня ц.р. завершено ознайомлення обвинуваченої Тимошенко та її захисників з матеріалами кримінальної справи №2310.
Також повідомлялося, що ГПУ подала позов до Тимошенко про відшкодування 19,5 млн грн збитків у рамках кримінальної справи стосовно компанії ЄЕСУ.
Загальна сума завданих державі збитків незаконними діями Тимошенко, відповідно до матеріалів кримінальної справи, становить кілька десятків мільйонів гривень. Здійсненню зазначених дій передувало неповернення в державу валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі понад 160 млн дол.
Крім того, Тимошенко звинувачується в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком здійснила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на КМУ зобов'язань корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 млн дол. і організувала ухилення від сплати податків на суму майже 10,7 млн грн. За цими фактами розслідування кримінальної справи триває.
Генеральна прокуратура України 20 жовтня 2011 р. скасувала постанову про закриття відповідної кримінальної справи проти Тимошенко. У грудні 2011 р. Шевченківський суд Києва заарештував вже ув'язненого екс-прем'єра ще раз - у справі про фінансові порушення ЄЕСУ. Тепер справа налічує 72 томи.
Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 р. засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в 2009 р. Крім того, Тимошенко заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії на суму понад півтора мільярди гривень.
Зараз екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові. Зазначимо, що з переведенням в колонію стан здоров'я Тимошенко значно погіршився.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас