Експерт: Темпи кредитування зростати не будуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Темпи кредитування зростати не будуть

Кредит&Депозит
317
Банківська система України буде зменшувати витрати, щоб збільшувати прибутковість. Однак, темпи кредитування зростати не будуть. Таку думку висловив у коментарі УНН президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Президент АУБ нагадав, що в 2009 році збиток банківської системи перевищував 38 млрд грн, в 2010 році він був майже 14 млрд грн, в минулому році збиток склав 7,7 млрд. Враховуючи нинішню ситуацію, за його словами, коли за підсумками кварталу був зафіксований прибуток, то можна сподіватися, що банки вийдуть на "плюс".
"Це позитивна тенденція, яка спостерігається за перший квартал. Вона хороша, з одного боку, а з іншого - несе в собі одне питання, це те, за рахунок чого банки можуть заробляти собі прибуток. Питання в тому, що ми дуже мало наростили кредитування, тільки, здається, 0,6%. Зрозуміло, що при таких темпах зростання ми вийдемо на кінець року відсотків на 3-4. Це дуже мало. А основне джерело доходів - це все-таки кредитування. А з кредитуванням у нас проблеми", - зазначив експерт.
О.Сугоняко зазначив, що його дуже турбує реклама, в якій банки готові надавати депозити під 20 і більше відсотків, навіть на весь рік. "Зрозуміло, що в когось може бути величезна рентабельність, тобто вони кредитують якесь рентабельне виробництво. Але в цілому такі відсотки за депозитами показують, що темпи кредитування зростати не будуть. Тому у банків залишається один варіант, за рахунок чого вони зможуть наростити свої прибутки: це зменшити витрати", - сказав він.
Експерт відзначив, що банки й надалі зменшують свої витрати і за рахунок цього вирішують питання прибутковості. Крім того, за його словами, вони сповільнюють формування резервів.
Однак, зазначив О.Сугоняко, не потрібно оцінювати загальну тенденцію, яка склалася за перший квартал в банківській системі, як оздоровлення банківської сфери. Адже, коли ми маємо падіння темпів зростання промислового виробництва в першому кварталі цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року, то оптимізм Національного банку не зрозумілий. Бо чи можливе відродження банківської галузі без нормального повноформатного розвитку економіки. "Тому перспективи на галузевому рівні не стали оптимістичнішими. Є факт, що банки намагаються отримати прибуток і прагнуть це зробити за рахунок зменшення витрат більшою мірою, ніж збільшувати доходи, оскільки їх підвищувати нема за що", - підсумував президент АУБ.
Як повідомляв НБУ, за три місяці українські банки значно поліпшили фінансові показники у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, прибуток в цілому по банківській системі склав 1,7 млрд грн проти збитку 0,2 млрд грн в минулому році.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас