Вчені вичислили столиці музичної моди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені вичислили столиці музичної моди

87
Математики знайшли спосіб вичислити міста, музичні уподобання мешканців яких розділяє найбільша кількість мешканців інших міст.
Вчені поставили за мету знайти в уподобаннях меломанів спрямованість у наступності моди між містами. Математики проаналізували дані двох сотень міст починаючи з 2003 року. Оскільки в маленьких містах слухачів виявилося небагато, то дані з них обробляли, використовуючи спеціальні алгоритми для видалення статистичного шуму, пише Lenta.ru з посиланням на arXiv.org.
У своїй роботі дослідники використовували дані музичного сайту Last.fm, який, поряд з плейлістами популярних композицій, публікує також дані про географічне положення слухачів.
За допомогою сучасних статистичних методів авторам вдалося отримати графу зі зв'язками, що вказують напрямок сприйняття музичних пристрастей. Дослідники склали кілька варіантів графіків для різних музичних жанрів. Так, в Північній Америці законодавцем моди в хіп-хопі - і в решті музики в цілому - виявилася Атланта, а столицею інді став Монреаль. У Європі ці ролі отримали Осло та Париж відповідно.
Отриманий графік має деякі цікаві особливості. Так, міста з дуже схожими музичними уподобаннями виявилися не пов'язаними одне з одним - їх жителі не впливали на переваги один одного в отриманій математичній моделі. Крім того, всупереч інтуїції, вплив на музичну моду виявився не пов'язаним з чисельністю населення міста: Нью-Йорк і Лондон зайняли в графі дуже скромне місце. Від того, наскільки отримана дослідниками модель відображає реальний вплив окремих "музичних лідерів" на інші міста, залежатиме її сила передбачення. Автори в даній роботі її не перевіряли, але збираються це зробити найближчим часом. Вони хочуть використовувати отриману модель, щоб передбачити поширення популярних музичних композицій в майбутньому.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас