Постачання нафти в І кварталі 2012 р. вперше з 2009 р. перевищили світовий попит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постачання нафти в І кварталі 2012 р. вперше з 2009 р. перевищили світовий попит

Енергетика
217
Постачання нафти на світовий ринок вперше з 2009 року перевищили попит, констатує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Профіцит сировини був забезпечений зростанням видобутку в країнах ОПЕК, передусім у Саудівській Аравії та Іраку. В результаті нафтові ціни відійшли від рекордних березневих позначок. Проте, перспектива введення ембарго на іранську нафту поки підтримує котирування на високому рівні, пише видання "Коммерсант".
Поставки нафти в першому кварталі 2012 р. значно перевищували обсяг фізичного попиту, відзначають в МЕА. За даними агентства, держави, що входять в Організацію країн - експортерів нафти (ОПЕК), в березні наростили видобуток до 31,4 млн барелів на день. За даними самої ОПЕК, в середньому за квартал видобуток нафти членами картелю виріс до 31,1 млн барелів на день (на 1,3 млн барелів на день, в порівнянні з рівнем четвертого кварталу 2011 р.). Видобуток країн, що не входять в ОПЕК, виріс в той же період на 0,4 млн барелів на день - до 52,8 млн (за даними МЕА, 53,2 млн). Враховуючи зростання попиту на 0,1 млн барелів на день, загальний добовий профіцит сировини склав 1,5 млн барелів - головним чином за рахунок зростання видобутку ОПЕК і слабкого сезонного попиту. За даними МЕА, запаси нафти на складах по всьому світу зросли в першому кварталі на 1,2 млн барелів на день.
Це зростання повинно було чинити значний тиск на нафтові ціни, однак до останнього часу вони перебували на досить високому рівні - в діапазоні 122-125 дол за барель Brent. Неясність ситуації навколо Ірану змушувала учасників ринку закладати ці ризики в ціну сировини. Нижче 120 дол за барель нафта опустилася лише на початку квітня - після заяв Тегерана про намір відновити переговори щодо ядерної програми. Експерти МЕА вважають, що фактор профіциту сировини ще не встиг повністю відбитися на цінах: "зайві" обсяги поки в основному знаходяться на складах.
Тим не менш, розроблене країнами Заходу ембарго на купівлю іранської нафти (набере чинності з 1 липня) зберігає невизначеність навколо літніх поставок. За розрахунками МЕА, ембарго означає випадання зі світового балансу близько 1 млн барелів нафти на день. Іран в останні місяці послідовно скорочує видобуток, оскільки багато країн, які приєдналися до ембарго, відмовляються від іранської нафти раніше терміну. За даними ОПЕК, у першому кварталі Тегеран видобував в середньому 3,407 млн барелів нафти на день, що на 156 тис. барелів нижче від рівня четвертого кварталу 2011 року.
Слабке зростання світової економіки не забезпечує збільшення фізичного попиту на нафту. МЕА, як і раніше, очікує, що він виросте на 0,8 млн, до 89,9 млн барелів на день. Зростання видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, очікується на рівні 0,7 млн барелів на день, тобто від ОПЕК буде потрібно збільшення видобутку, хоча МЕА і чекає його скорочення, у порівнянні з першим кварталом - до 30,1 млн барелів на день в середньому в 2012 р.
Промислові запаси нафти в країнах ОЕСР у першому кварталі виросли на 0,55 млн барелів на день і становили на кінець березня 2,65 млрд барелів. При цьому, за даними МЕА, в лютому рівень запасів усе ще розташовувався нижче п'ятирічного середнього. Нафтові резерви країн ОЕСР дещо збідніли в останні два роки, коли обсяг поставок хронічно відставав від попиту. Фактор поповнення резервів буде згладжувати ефект від можливого подальшого профіциту сировини на світовому ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас