Експерти не відкидають, що ЄЦБ відновить викуп держоблігацій єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не відкидають, що ЄЦБ відновить викуп держоблігацій єврозони

197
Європейський центральний банк (ЄЦБ) швидше відновить викуп облігацій держав єврозони як захід боротьби із кризою, що знову розгорається, ніж проведе ще один раунд кредитування банків терміном на три роки (LTRO), вважають аналітики, опитані Bloomberg.
Те, що ЄЦБ знову вдасться до викупу держпаперів, прогнозують 17 з 22 експертів, опитаних на цьому тижні, і лише одна людина очікує нового раунду надання трирічних кредитів. Дев'ять аналітиків припускають, що Європейський Центробанк може розглянути можливість кредитування банків терміном на один або два роки.
Як вважає головний економіст з ринків єврозони BNP Paribas SA у Лондоні Кен Уоттрет, стрес на ринку врешті-решт змусить ЄЦБ почати програму викупу держпаперів, однак це відбудеться не найближчим часом. За його словами, буде складно домогтися згоди на цей крок всіх членів ради керуючих банку.
Думки в керівництві ЄЦБ щодо необхідності придбання Центробанком держоблігацій країн єврозони в минулому році розділилися. Цей захід втратив свою актуальність після двох раундів кредитування банків терміном на 3 роки, проведених ЄЦБ, завдяки яким вартість запозичення для Італії та Іспанії різко знизилася.
У нинішніх умовах, коли занепокоєння інвесторів знову почало зростати, що підняло відсоткові ставки за облігаціями, інвестори відзначають, що не хотіли б збільшення програми довгострокового кредитування банків (Long Term Refinancing Option, LTRO), обсяг якої в даний час складає приблизно 1 трлн євро.
"Стає все більш очевидно, що LTRO отруює банки і не працює, - зазначив головний економіст з ринків Європи Societe Generale в Лондоні Джеймс Ніксон. - Я не вважаю, що ЄЦБ вдасться до ще одного раунду кредитування терміном на три роки".
Наслідки двох раундів кредитування, проведених ЄЦБ у грудні та січні, поступово сходять нанівець, і на балансах банків, як і раніше, залишаються активи, які викликають все більшу стурбованість інвесторів, підкреслив економіст Royal Bank of Scotland Group Plc Жак Кайло.
Прибутковість десятирічних іспанських облігацій зросла на цьому тижні до 5,99% річних, наблизившись до рівня, на якому Греція, Ірландія і Португалія були змушені звернутися за допомогою.
Член ради керуючих ЄЦБ Бенуа Керре в середу заявив, що, на його думку, Європейський Центробанк міг би вдатися до викупу облігацій Іспанії, щоб підтримати країну в умовах зростання вартості запозичення.
"Криза змусить ЄЦБ вдатися до викупу облігацій знову, і я підозрюю, що заява Керре була зроблена для того, щоб промацати ґрунт на ринку, - вважає головний економіст ING Group в Брюсселі Карстен Бржескі. - Реакція ринку показала, що навіть усна заява здатна надати підтримку в даний момент".
З моменту запуску програми викупу облігацій в травні 2010 року ЄЦБ викупив папери Греції, Ірландії, Португалії, Італії та Іспанії на суму 214 млрд євро.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас