Рада дозволила реформувати "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дозволила реформувати "Нафтогаз"

Казна та Політика
331
Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і як закон законопроект №9429-1 "Про трубопровідний транспорт" (щодо реформування нафтогазового комплексу). "За" проголосували 242 народні депутати при мінімально необхідних 226.
У першому читанні за основу проект закону №9429-1 "Про трубопровідний транспорт" (щодо реформування нафтогазового комплексу) ВР прийняла 20 березня. Тоді "за" проголосували 237 нардепів, зокрема 188 регіоналів, 2 депутати від НУ-НС, 18 нардепів з Народної партії і 19 депутатів від партії "Реформи заради майбутнього" і 10 позафракційних. Фракція БЮТБ за законопроект Кармазіна не голосувала.
Варто зазначити, що законопроект Кармазіна був альтернативним урядовому проекту закону, який також передбачав реформування "Нафтогазу". Проте опозиція неодноразово блокувала прийняття урядового законопроекту, оскільки побоювалася, що в разі затвердження закону українська ГТС може бути приватизована. Проект Кармазіна став компромісним у вирішенні цього питання. Кабмін зняв з розгляду свій законопроект №9429 згідно з досягнутими раніше, на погоджувальній раді, домовленостями.
Заступник голови фракції БЮТБ Сергій Соболєв заявив, що БЮТБ побачив у законопроекті Кармазіна приховані можливості для приватизації нафтогазового комплексу. "Ми не будемо голосувати за жоден із законопроектів, тому що в урядовому законопроекті є прямі можливості для приватизації ГТС, а в проекті Кармазіна - приховані. Ми просили його відкликати свій законопроект", - заявив Соболєв.
Кармазін у свою чергу заявив, що його законопроект дає можливість Україні виконати енергетичну хартію і створює перешкоди для приватизації комплексу.
Раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха заявляв, що Кабмін підтримує проект закону, розроблений Кармазіним про реформування нафтогазового комплексу, не наполягаючи на тому, щоб парламент приймав саме урядовий варіант проекту закону.
Законопроект передбачає, що реорганізація держпідприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України. Крім того, законопроект передбачає встановлення заборони на приватизацію держпідприємств, дочірніх підприємств "Нафтогаз України".
Також, відчуження основних фондів та акцій державних підприємств передача їх з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду інших юридичних осіб, вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження основних фондів та акцій цих підприємств, а також основних фондів та акцій "Нафтогазу", дочірніх та заснованих нею підприємств, забороняється, крім випадків, коли результатом таких дій є: передача основних фондів та акцій таких підприємств виключно державному підприємству або акціонерному товариству, 100% акцій якого перебуває в державної власності України, створення державних підприємств або акціонерних товариств, 100% акцій яких перебуває у державній власності України. Також в законопроекті уточнюється, що стосовно "Нафтогазу" не може бути порушено справу про банкрутство.
Вперше про плани реформувати "Нафтогаз України" 2 вересня 2011 р. заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров. В той же день Президент Янукович доручив Азарову почати реформування компанії. Наприкінці березня НАК "Нафтогаз України" визначився з оцінювачем української ГТС.
Ще в 2009 р. Єврокомісія зажадала від України реформувати "Нафтогаз" відповідно до норм європейського законодавства, в обмін на кредит в 2,5 млрд дол. Відповідні наміри сторони закріпили в декларації з питань модернізації української ГТС.
НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас