МВФ визнав пенсійну проблему загрозою світовим фінансам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ визнав пенсійну проблему загрозою світовим фінансам

Казна та Політика
704
Зростання тривалості життя є загрозою світовим фінансам. Саме цій темі присвячена одна з глав огляду світової фінансової стабільності, представленого вчора МВФ.
Головною загрозою довгострокового добробуту країн названа зростаюча тривалість життя в більшості країн світу. У звіті вказано, що приватний сектор економіки зі зростаючим пенсійним навантаженням не впорається, він лише акумулює ризики системи, пише видання "Комерсант".
МВФ закликає уряди країн замислитися про істотне збільшення пенсійного віку або перейти до скорочення соціальних програм. На думку голови МВФ Крістін Лагард, "істотне скорочення витрат на робочу силу (включаючи соціальні виплати роботодавців) сьогодні є запорукою появи нових робочих місць в майбутньому". Це, в свою чергу, дозволить вирішити проблему високого рівня безробіття серед молоді, а також забезпечити економікам розвинутих країн необхідний рівень конкурентоспроможності.
У найбільш розвиненої частини світу тривалість життя, за прогнозом МВФ, зросте до 89-90 років до 2100 р., в країнах, що розвиваються (за винятком найменш розвинених) - до 80 років. З урахуванням середніх темпів приросту населення і 60% частки доходів пенсіонера від його доходів до закінчення активної економічної діяльності річні витрати від обслуговування старіючого населення в розвинених країнах зростуть з 5,3% ВВП в 2010 році до 11,1% ВВП в 2050-му, що сумарно за 40 років виразиться в 100% додаткового навантаження на ВВП, підрахували експерти фонду.
Для країн, що розвиваються, прогноз менш критичний, проте сумарний тягар тут може зрости на 50%. Згідно з доповіддю, приватний сектор самостійно не зможе впоратися з пенсійним навантаженням. Більше того, низькі банківські ставки тягнуть за собою зростаючі ризики для учасників пенсійної системи - чим нижча норма дисконтування, тим вищою повинна бути сума, що сплачується. Зважаючи на це зобов'язання починають перевищувати активи навіть у найбільших пенсійних фондів.
Урядам рекомендується йти від пенсійних систем з фіксованими виплатами до тих, які дозволяють ефективніше розподіляти ризики, в тому числі короткострокові, між індивідами, ринком і пенсійними фондами. Фінансові інструменти, що передбачають велику прибутковість у разі збільшення тривалості життя, зможуть залучити додаткові кошти від інвесторів. Одним з ключових чинників довгострокової фінансової стабільності є і збільшення пенсійного віку, вважають в МВФ - крім примусових реформ пенсійних систем МВФ рекомендує ввести в дію програми стимулювання добровільного збільшення трудового стажу. Стратегічний вибір між підвищенням пенсійного віку і зниженням пенсійного забезпечення МВФ пропонує робити на користь першого: безпосередньо ця рекомендація не дається, але аргументи на користь зростання пенсійного віку більш популярні.
Нагадаємо, в Україні 1 жовтня набрав чинності закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Даний закон передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Крім того, документ передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас