Заарештовано екс-президента Монголії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заарештовано екс-президента Монголії

Кримінал
525
Політична ситуація різко загострилася в Монголії після того, як місцеві ЗМІ повідомили про взяття під варту колишнього президента країни Намбарина Енхбаяра. Напередодні його затримання в Монголії відбувалися зіткнення між його прихильниками і представниками влади.
Спроба арешту Енхбаяра була зроблена ще напередодні ввечері. Група захоплення, куди входили співробітники поліції і Незалежної служби Монголії по боротьбі з корупцією, зупинила автомобіль екс-президента, передає ИТАР-ТАСС. Зав'язалася бійка з охороною Енхбаяра, якому вдалося сховатися в одному з будинків. До нього почали підтягуватися прихильники МНРП, які встали на захист свого лідера. Після проведення жорсткої силової операції по штурму будівлі силовикам вдалося прорвати кільце його захисників і провести арешт. Повідомляється, що з боку силових структур звучала загроза застосування зброї.
Після того, що сталося, МНРП скликала засідання надзвичайного штабу прихильників екс-президента і виступила з заявою, в якій застосування сили з боку поліції та Незалежної служби Монголії по боротьбі з корупцією було названо "неприйнятним".
"Завтра ми обов'язково обговоримо цю ситуацію на засіданні парламенту Монголії. Ми почнемо з ранку акції громадянської непокори по всій країні. Ми зустрінемося з чинним президентом Елбегдоржем, обговоримо з ним ситуацію, що склалася, і нагадаємо йому про його роль в подіях липня 2008 року", - йдеться в заяві, яку цитують монгольські ЗМІ.
Незалежна служба Монголії по боротьбі з корупцією заявила, що застосування сили "було правомірним". Слідче управління цієї служби останній рік веде розслідування у справі Енхбаяра, якого звинувачують в корупції, а також, за деякими даними, йому інкримінують причетність до загибелі кількох людей під час заворушень у липні 2008 року.
Експерти пов'язують всі ці події з протистоянням найбільших політичних сил в країні напередодні виборів до парламенту Монголії, які пройдуть в червні цього року. За конституцією, Монголія є парламентською державою.
Намбарин Енхбаяр - лідер Монгольської народно-революційної партії (МНРП) - був обраний президентом країни в 2005 році. На цій посаді він перебував до 2009 року. До цього він обіймав посади спікера парламенту і прем'єр-міністра. Після перемоги на виборах в 2009 році президентом Монголії став кандидат від Демократичної партії (ДП) Цахиагийн Елбегдорж.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас