Путін планує вкласти 500 млрд дол. у видобуток нафти і газу на арктичному шельфі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін планує вкласти 500 млрд дол. у видобуток нафти і газу на арктичному шельфі

Енергетика
434
Росія планує залучити інвестиції в розмірі 500 млрд дол. протягом приблизно 30 років для розробки континентального шельфу в Арктиці.
Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це прем'єр-міністр РФ заявив на нараді з питання стимулювання освоєння континентального шельфу.
"За нашими оцінками, реалізація шельфових проектів на нових умовах дозволить залучити близько 500 млрд дол. прямих інвестицій протягом приблизно 30 років - це безпосередньо у видобуток нафти і газу, і ще до 300 млрд дол. буде направлено в суміжні галузі, включаючи глибоку переробку сировини", - сказав Путін.
За його словами, прийнято принципове рішення повністю скасувати експортне мито за новими шельфовими проектами, для найбільш складних проектів в Арктиці податок на видобуток корисних копалин може складати тільки близько 5% від ціни реалізованої продукції. Також для всіх нових проектів незалежно від рівня складності пропонується обнулити податок на майно і ПДВ за унікальним імпортним обладнанням, яке в Росії поки не виробляється, додав він.
Путін також підкреслив, що такі умови доцільно зробити незмінними протягом тривалого періоду часу, і такі умови не повинні змінюватися протягом 15 років з початку промислового видобутку.
Путін розраховує, що партнерами російських компаній в реалізації шельфових проектів виступлять найбільші світові корпорації.
Він підкреслив, що нові шельфові проекти повинні реалізовуватися на умовах локалізації.
"Контракти і замовлення на виготовлення обладнання, надання послуг, проведення будівельних, геологорозвідувальних робіт повинні розміщуватися, перш за все, в Російській Федерації і працювати на її економіку. Ці замовлення повинні виконувати вітчизняні компанії. Нам здається, що розумний рівень локалізації повинен бути не менше 70%, а то і 75%", - сказав Путін.
Він зазначив, що за оцінками експертів, в Росії зосереджена приблизно чверть потенційних запасів вуглеводнів світу, і понад 70% з цих запасів - це шельф.
За його словами, шельфові родовища, перш за все в Арктиці, без всякого перебільшення - це російський стратегічний резерв на XXI століття.
"Наше завдання на довгострокову перспективу - забезпечити лідерство Росії на глобальних енергетичних ринках, гарантувати зростаючі потреби національної економіки в вуглеводневому сировину і зміцнювати свої позиції на світових ринках", - підкреслив Путін.
Він зазначив, що реалізуються проекти в районі Сахаліну, розгорнута геологорозвідка в акваторії Чорного, Карського, Баренцевого морів, встановлена унікальна платформа на Прирозломному родовищі в Печорському морі, почав працювати Арктичний центр, який повинен забезпечити науково-дослідну підтримку наших проектів. < / p>
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас