Укрзалізницю зобов'язали знизити тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрзалізницю зобов'язали знизити тарифи

573
Кабмін розпорядився не підвищувати тарифи на вантажоперевезення і повернути відправникам можливість розплачуватися за ставками, чинними до реформи.
Як пише Коммерсант-Украина, експерти впевнені, що подальше ручне регулювання тарифів на користь бізнесу, який завжди дотується за рахунок монополії, не дозволить УЗ оновлювати свій вантажний парк і в перспективі стати повноцінним оператором вантажних перевезень.
Мінінфраструктури та "Укрзалізниці" доручено вжити заходів і не допустити зростання транспортних витрат вантажовідправників в результаті передачі піввагонів з інвентарного парку у власний, повідомила прес-служба Кабінету міністрів. Мінекономрозвитку вже ініціювало прийняття відповідного розпорядження, зараз його проект проходить узгодження з міністерствами, розповіли в УЗ. А в минулий понеділок документ обговорювався на засіданні робочої групи за участю представників Мінінфраструктури, УЗ, найбільших вантажовідправників та роботодавців гірничо-металургійного сектора (забезпечує близько 60% всього вантажопотоку країни).
У рамках реформи з 1 січня УЗ почала переводити вантажні піввагони зі статусу інвентарних у власні. При використанні вагона зі статусом "власний" орендар почав платити УЗ за порожній пробіг, тоді як раніше ці витрати лягали на УЗ. До звичайного тарифу монополія застосовує коефіцієнт 1,11-1,14. Але в Мінекономрозвитку пояснюють, що на початку цього року витрати вантажовідправників зросли на 30-50%. Ще одним фактором зростання вартості перевезень є залучення до організації перевезень приватних експедиторських компаній, які застосовують в розрахунках додатковий підвищувальний коефіцієнт 1,3 і стягують плату за експедиторські послуги в розмірі 0,3%.
"Підвищення тарифів було безконтрольним, і ці гроші йшли не УЗ. Ми суттєво обмежили невиправдані доходи псевдоекспедиторів", - повідомив виданню міністр економрозвитку Петро Порошенко. У документі йдеться, що "за бажанням вантажовласників повинно бути забезпечено укладання прямих договорів на перевезення з держпідприємствами залізничного транспорту". Заступник гендиректора "Укрзалізниці" Петро Науменко повідомив виданню, що документ ще перебуває на стадії обговорення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас