Американський мільярдер російського походження намагається відсудити у банку UBS 1,7 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський мільярдер російського походження намагається відсудити у банку UBS 1,7 млрд доларів

543
У США почалися попередні слухання за позовом американського мільярдера російського походження Ігоря Оленікова до швейцарського UBS. Колишній клієнт банку має намір відсудити у нього 1,7 млрд доларів за моральний збиток, який UBS нібито завдав йому, приховуючи протягом декількох років рахунки від американських податкових органів.
Як нагадує "РБК daily", історія конфлікту банку з клієнтом бере початок ще в 2007 році, коли американська Феміда визнала Оленікова винним в ухиленні від сплати податків і засудила його до двох років тюремного ув'язнення умовно і грошової виплати у розмірі 52 млн доларів. Тоді мільярдер визнав, що має таємні банківські рахунки в Швейцарії, Ліхтенштейні, Великобританії і на Багамах.
В рамках справи, попередні слухання по якій почалися в окружному суді Каліфорнії в минулий понеділок, Оленіков подав позов до UBS з вимогою компенсації моральної шкоди та матеріальних збитків. На його думку, банк не зумів належним чином виконати свої обов'язки і повідомити податковим органам США про існування його рахунку, що призвело до серйозних звинувачень на адресу самого бізнесмена, який побудував добробут на скуповуванні землі і зведенні нерухомості. Крім цього, Оленіков звинуватив UBS в тому, що банк піддав його кошти (близько 200 млн доларів) зайвому ризику, інвестувавши їх в складні похідні фінансові інструменти. При цьому бізнесмен заробив на цих операціях 12 млн доларів.
Сам банк всіляко заперечує свою провину, заявляючи, що Оленіков прекрасно знав про те, що його банківський рахунок є таємницею для податкової служби і що UBS продовжує приховувати ці гроші від Вашингтона, про що свідчить електронне листування бізнесмена та інші докази. Визнавши свою провину у сприянні клієнтам у справі приховування капіталів, UBS відзначив, що "ніколи не вводив вкладників в оману з приводу юридичної необхідності розголошувати цю інформацію перед податковими органами". Більше того, банк не раз попереджав бізнесмена про потенційну кримінальну відповідальність за приховування своїх коштів. Сам UBS сповна розплатився за допомогу податковим ухильниками, виплативши США штраф у розмірі 780 млн доларів.
Судячи з усього, в цьому питанні суд стане на бік відповідача, пише "РБК daily". У попередньому висновку судді написано: "Оленіков не зміг довести, що UBS зробив щось протиправне... Його заява про те, що він покладався на податкові поради банку, йде врозріз з тим зізнанням, що він озвучив в рамках минулої справи". Як вважають експерти, слухання у цій справі можуть бути припинені найближчим часом.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас