Ожиріння у матері збільшує ймовірність аутизму у дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ожиріння у матері збільшує ймовірність аутизму у дитини

52
Ожиріння і супутні розлади обміну речовин у матері, у тому числі діабет, можуть майже в півтора рази збільшити ймовірність народження дитини з розладом аутистичного спектру.
Також ожиріння у вагітних жінок може привести до інших проблем у розвитку дітей, повідомляють автори статті, опублікованої в журналі Pediatrics, повідомляють РИА Новости.
Аутизм - розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування, а також обмеженими інтересами і повторюваними діями. Всі зазначені ознаки проявляються у віці до трьох років. Незважаючи на високу спадковість, складна генетична архітектура аутизму поки залишається невідомою.
Пола Краков'як з Каліфорнійського університету в Девісі та її колеги вивчили зв'язок стану здоров'я матері та ризику виникнення у дитини проблем у розвитку, в тому числі аутизму. Як стверджують автори статті, це перше дослідження, в якому, крім діабету, розглядалися ожиріння та супутні порушення обміну речовин, а також гіпертонія.
"Більше третини американок дітородного віку страждають від ожиріння, і майже у 10% під час вагітності розвивається діабет. Таким чином, наші висновки про те, що ці захворювання можуть бути пов'язані з порушеннями розвитку у дитини, викликають побоювання", - сказала Краков'як, чиї слова наводить прес-служба інституту.
У цілому близько 29% дітей-аутистів народилися у матерів із захворюванням обміну речовин.
Вчені обстежили близько однієї тисячі пар матері і дитини, що проживають на південному заході США, серед яких у 517 дітей був діагноз розлад аутистичного спектру, а ще у 172 - інші розлади розвитку. З'ясувалося, що ожиріння на момент вагітності збільшувало ризик народження дитини з аутизмом приблизно в 1,6 рази - серед матерів дітей з таким діагнозом більше 20% страждало від зайвої ваги, тоді як в здоровій групі цей показник становив 14%.
Діабет при вагітності збільшував ризик розладів розвитку більш ніж в два рази, але при цьому зв'язок цього діагнозу з аутизмом виявилася статистично незначним, пишуть автори статті.
У цілому близько 29% дітей-аутистів народилися у матерів із захворюванням обміну речовин, тоді як в групі здорових дітей таких було лише 19%.
Як пояснюють дослідники, ожиріння не тільки загрожує діабетом і гіпертонією, а й часто характеризується підвищеною стійкістю до інсуліну і хронічними запальними процесами.
При діабеті під час вагітності, а також при сильній схильності до цього захворювання, у плода у відповідь на високий материнський рівень глюкози в крові посилюється вироблення інсуліну. Цей процес вимагає більшої кількості кисню, що може привести до його дефіциту, що дуже негативно впливає на розвиток мозку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас