Банк Японії збереже ставку 0-0,1%, продовжить терміни стимулюючих програм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії збереже ставку 0-0,1%, продовжить терміни стимулюючих програм

Кредит&Депозит
84
Банк Японії за підсумками чергового засідання 9-10 квітня збереже базову процентну ставку в рекордно низькому діапазоні 0-0,1% річних і, ймовірно, збільшить обсяги стимулювання економіки під тиском з боку законодавців і громадськості, прогнозує більшість аналітиків, опитаних різними ЗМІ, включаючи агентство Bloomberg і газети Nikkei і The Wall Street Journal.
Парламент Японії в перших числах квітня посилив тиск на Центробанк, заблокувавши обрання економіста Рютаро Коно до ради керуючих ЦБ.
"Банку Японії доводиться балансувати між реагуванням на всі політичні вимоги і реалізацією ефективної грошово-кредитної політики", - вважає професор економіки університету Синсю Акіо Макабе.
У березні японський ЦБ також не став змінювати процентні ставки та обсяги програм стимулювання економіки, залишивши розмір програми викупу активів на рівні 30 трлн ієн ($364 млрд), програми кредитування - на рівні 35 трлн ієн. Крім того, Банк Японії оголосив про запуск програми кредитування в доларах США обсягом 1 трлн ієн.
За оцінками Societe General, на засіданні 9-10 квітня ЦБ збільшить обсяг викупу держпаперів на 5 трлн ієн.
Разом з тим деякі експерти, в тому числі економісти Capital Economics, очікують, що японський Центробанк повністю утримається від змін на першому квітневому засіданні, хоча не відкидають додаткових заходів на другому засіданні - 27 квітня, після якого Центробанк також оприлюднить піврічні економічні прогнози.
"Банк може відчути необхідність підкреслити свою незалежність, встоявши під політичним тиском і відмовляючись від подальшого пом'якшення політики доти, доки не з'являться очевидні економічні причини для такого пом'якшення", - вважає аналітик Capital Economics Джуліан Джессоп.
Тим часом інфляційні очікування серед японських споживачів зросли вперше за три квартали, свідчать дані опитування, проведеного ЦБ. Близько 57,9% опитаних споживачів очікують зростання цін у країн протягом наступного року, тоді як три місяці тому їх було на 2,8 процентного пункту менше.
"Для Банку Японії це не дуже хороші новини. Зростання інфляційних очікувань, пов'язане з підвищенням цін на бензин та споживчі товари, є причиною для занепокоєння на тлі слабкої економіки", - вважає головний економіст RBS Securities Japan Ltd. Дзюнко Нісіока, який раніше працював в ЦБ країни.
Індекс Танкан, який відображає рівень оптимізму великих японських виробників, в березні залишився на низькому грудневому рівні, всупереч прогнозам. Показник, який публікується раз на квартал, завмер на грудневій позначці в мінус 4 пункту проти плюс 2 пунктів на початку осені минулого року. Аналітики в середньому очікували покращення в березні до мінус одного пункту.
Японські експортери, незважаючи на ослаблення ієни, ледве відновлюють свої позиції на світовому ринку і не бачать, як показало опитування, особливих приводів для оптимізму.
"Для того щоб уникнути дефляції і покласти рішучий край зміцненню ієни, необхідна попереджувальна грошово-кредитна політика", - вважає член парламенту від Демократичної партії Японії Такесі Міядзакі.
Обсяг промислового виробництва в Японії несподівано скоротився в лютому на 1,2%, що стало ще однією ознакою ймовірного збою у відновленні економіки в I кварталі.
Разом з тим рівень безробіття в країні опустився в лютому до 4,5%, а споживчі ціни (без урахування палива і свіжих продуктів) підвищилися на 0,1% в річному обчисленні, тоді як економісти очікували їх зниження на 0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас