На пластик сподівайся, але й сам не зівай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На пластик сподівайся, але й сам не зівай

Фінтех і Картки
1887
Чим більше українці користуються платіжними картками, тим більше грошей шахраї крадуть з них. Так, за 2011 рік аферисти зуміли розбагатіти на 9,1 млн гривень. Принаймні про таку суму повідомили нещодавно в Національному банку.
Згідно з інформацією НБУ, основні проблеми виникають під час інтернет-платежів. Шахраї знімають з рахунків громадян невеликі суми, але більш часто. Водночас, якщо картка скопійована у фіктивному банкоматі, її спустошують до кінця.
Крім того, в НБУ говорять, що кількість неправомірних операцій збільшилася до 7,6 тис. в порівнянні з 2,9 тис. у 2010 році. А сума фінансових втрат громадян склала 9,1 млн гривень, у той час як в 2010 році вона дорівнювала 6,3 млн гривень. Найбільша частина проблемних операцій була здійснена з банківськими картками системи Visa. Але це сталося не через те, що система ненадійна, а тому що картки цієї системи займають значну частку ринку.
У Європі в період з березня 2009 по березень 2011 року підробка платіжних карток знизилася на 60%. Пов'язують це з тим, що в ЄС більше чіпових карт. В Україні ж їх не жалують.
- Справа в тому, що вартість випуску чіпових карт для банку набагато вища, ніж випуск магнітних карт, - говорить начальник відділу платіжних систем ПАТ "КБ "Глобус" Андрій Білоус. - По-перше, сертифікація "чіпової"емісії в міжнародних платіжних системах коштує грошей, по-друге, вартість пластикової картки з чіп-модулем в кілька разів перевищує вартість аналогічної картки з магнітною смугою.
Правда, днями вибухнув скандал. Фірма, що управляє системами електронних платежів (Global Payments), зазнала хакерської атаки. Витік даних, що відбувся в результаті, може поставити під загрозу безпеку 10 мільйонів власників платіжних карток. Що саме сталося, поки невідомо, мова може йти навіть про необхідність зміни карток деяких клієнтів.
Прості правила безпеки
Прийнято вважати, що найменше захищені розрахунки у Всесвітній павутині від компрометації реквізитів картки, яка тягне за собою несанкціоновані списання з карткових рахунків клієнтів. Проте нерідко доводиться чути і про шахрайські операції, здійснені за допомогою банкоматів і навіть POS-терміналів.
- Є певні прості правила, дотримуючись яких можна звести ризик бути обманутим до мінімуму, - продовжує Андрій Білоус. - При проведенні операцій через POS-термінали потрібно звернути увагу на правильність зазначених у чеку POS-терміналу, при необхідності поставити на чеку свій підпис. Якщо другий примірник чека не був роздрукований або був роздрукований не повністю - треба попросити касира роздрукувати його копію.
За словами фахівця, при проведенні платежу в кафе/ресторані варто уникати передачі карти співробітнику закладу для проведення платежу поза полем зору власника. Треба попросити принести термінал за столик, а за відсутності такої можливості - пройти до місцезнаходження POS-терміналу і бути присутнім при здійсненні платежу.
- При здійсненні операції за допомогою банкоматів потрібно обов'язково простежити за тим, чи немає на банкоматі, особливо на картоприймачі, "зайвих деталей" - так званих накладок-скімерів, - говорить фахівець банку "Глобус". - Також необхідно впевнитись у відсутності накладки на ПІН-клавіатурі банкомату, за допомогою якої зловмисники можуть викрасти ПІН-код клієнта. Також ні в якому разі не повідомляйте ваш ПІН "доброзичливцям", які хотіли б допомогти вам при виникненні проблем з банкоматом. В цьому випадку краще зателефонувати в банк, телефон якого розміщений на банкоматі, або в банк-емітент картки.
Для розрахунків через Інтернет перш за все треба звернути увагу на відповідність сайту, за допомогою якого проводиться платіж, вимогам безпеки міжнародних платіжних систем. Використання відомих, перевірених сайтів підвищує безпеку розрахунків у Мережі. Крім того, необхідно уникати компрометації реквізитів картки (номер картки, термін дії CVV/CVC-код). Також з метою підвищення безпеки розрахунків в Інтернеті рекомендуємо випускати під ці розрахунки окрему карту. Багато банків зараз пропонують віртуальні картки, призначені виключно для розрахунків у мережі.
Карти дешевшають
Скільки ж коштує обслуговування платіжного пластику? Як кажуть в компанії, за останні два місяці середні витрати на випуск та обслуговування пластикових карт у гривні знизилися більш ніж на 2%. При цьому з усіх видів карток компанії MasterCard найбільше знизилися тарифи за масовими картками, тоді як у компанії Visa - за картками більш високого класу.
Середні витрати картки по ринку, гривні
Maestro 59,33
Visa Electron 58,75
Mass MasterCard 155,11
Visa Classic 152,48
Gold MasterCard 547,77
Visa Gold 534,74
Мандрівнику на замітку
Якщо ви зібралися в Європу і плануєте не брати з собою готівку, то обзаведіться платіжною карткою з чіпом. Справа в тому, що з цього року зняти готівку в банкоматах країн Європейського союзу можна тільки з чіпових платіжних карт, оскільки картки з магнітною стрічкою погано захищають доступ до банківського рахунку.
На відміну від звичайних карток при оплаті чіпованим пластиком товарів у магазинах передбачається обов'язковий набір ПІН-коду. У той час як для здійснення платежів картами з магнітною стрічкою достатньо лише поставити підпис.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас