Євро піддався долару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро піддався долару

Валюта
1326
Третій день поспіль європейська валюта втрачає позиції на міжнародному валютному ринку. Під час торгів курс євро досягав позначки $1,3105 за 1 євро, що на 1% нижче від закриття попереднього дня. З початку тижня європейська валюта подешевшала майже на 1,8% і повернулася до значень двотижневої давності.
Черговий виток ослаблення курсу євро був спровокований опублікованим напередодні протоколом березневого засідання комітету з відкритих ринків ФРС США, в якому були відсутні натяки на додаткові заходи кількісного пом'якшення. Дев'ять членів комітету, включаючи главу ФРС Бена Бернанке, висловилися за збереження базової відсоткової ставки на поточному рекордно низькому рівні 0-0,25% до кінця 2014 року. Разом з тим два члени комітету висловили думку, що економіці може знадобитися додаткове стимулювання у разі уповільнення темпів або падіння рівня інфляції нижче базової позначки 2%, яку чекає регулятор. "Стало очевидно, що ФРС не поспішає із запуском QE3 (третьої фази кількісного пом'якшення), на який багато хто розраховував, тому й почалася ліквідація спекулятивних довгих позицій по євро", - відзначає начальник відділу операцій на грошовому ринку російського банку "Відродження" Олексій Воробйов.
Не сприяла підтримці європейської валюти й економічна ситуація в єврозоні. У середу був опублікований композитний індекс ділової активності в галузі промислового виробництва та сфери послуг для 17 країн єврозони в березні, який знизився до 49,1 пункту з 49,3 пункту в лютому. Крім того, вчора міністерство економіки Німеччини оголосило про скромне зростання обсягу замовлень промислових підприємств Німеччини. У лютому замовлення зросли лише на 0,3%, тоді як аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зростання показника на 1,5%. Не додав оптимізму інвесторам глава Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі, який, виступивши вчора, нагадав про ризики уповільнення економіки регіону. "Напруженість, що зберігається на ринках держборгу єврозони, як очікується, буде стримувати імпульс економічного зростання", - заявив за підсумками засідання ЄЦБ пан Драгі. За словами аналітика "ТКБ Капітал" Сергія Карихаліна, визнання з боку Маріо Драгі наявності ризиків зниження економіки є вказівкою на можливість застосування нових стимулюючих заходів, які будуть сприяти ослабленню євро.
В таких умовах учасники ринку чекають продовження гри на зниження курсу євро. За словами Олексія Воробйова, євро виріс з початку року до поточних оцінок багато в чому завдяки вдалим діям ЄЦБ, тимчасовому вирішенню складної ситуації в Греції та очікуванню стимулюючих дій ФРС. Однак фундаментальні проблеми за цей час не зникли, і в євро все більше шансів продовжити рух вниз. "Є ознаки стабілізації економіки Євросоюзу, але ситуація нестабільна, і рецесія може зачепити багато країн ЄС", - відзначає Сергій Карихалін. У такій ситуації нові стимули підтримки економіки Європейським центробанком неминуче позначаться на курсі євро. Пан Воробйов не відкидає, що в результаті курс євровалюти не тільки опуститься нижче позначки $1,3, а й досягне рівня $1,25 в найближчі місяці.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас