Росія проведе обшуки в двох придністровських банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія проведе обшуки в двох придністровських банках

Кримінал
408
Влада невизнаної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) допоможе Росії розслідувати гучну кримінальну справу про розкрадання багатомільйонної російської гуманітарної допомоги.
Слідчий комітет Росії (СКР) отримав санкції на обшук і виїмку документів в двох банках Придністров'я - Центробанку і Бізнесінвестбанку. Їх перевірять в рамках розслідування справи про розкрадання членами родини екс-президента республіки Ігоря Смирнова 160 млн руб, повідомляє КоммерсантЪ.
Новий придністровський президент Євген Шевчук вчора в Москві пообіцяв російським слідчим повну підтримку. Організація слідчих дій в Тирасполі може супроводжуватися труднощами через те, що республіка є невизнаною.
Розкрадання в Придністров'ї розслідується з жовтня. Фігурантами справи є молодший син екс-президента ПМР Олег Смирнов, а також колишній заступник голови придністровського Центробанку Олег Бризицький. Як вважає слідство, з листопада 2008 року по листопад 2009 року вони "за попередньою змовою з корисливою метою вчинили розкрадання шляхом привласнення та розтрати грошових коштів, виділених Росією ПМР у вигляді гуманітарної допомоги для виплат надбавок пенсіонерам та підтримки сільського господарства".
Тим самим, вважають в СКР, Росії завдано збитків приблизно на 160 млн руб., тобто "в особливо великому розмірі". Як встановило слідство, Смирнов-молодший на викрадені кошти придбав кілька квартир в Москві, а також будинок в елітному котеджному селищі Павлово в Підмосков'ї (зараз на особняк накладено арешт). У грудні справу об'єднали в одне провадження із ще однією - N201/713154-11. Її також порушено стосовно Олега Смирнова - за підозрою у привласненні чужого майна на загальну суму 186 млн руб.
У матеріалах справи фігурують батько головного підозрюваного екс-президент ПМР Ігор Смирнов і його дружина Жаннетта, дружина Олега Смирнова Марина, а також екс-глава придністровського Центробанку Оксана Іонова. Перераховано в справі і фірми, ймовірно, афілійовані із родиною Смирнових.
Головні ж питання у слідства до придністровських банків - тираспільського Бізнесінвестбанку, який до січня 2011 року називався АКБ Газпромбанк і контролювався Олегом Смирновим і його дружиною Мариною, і Центробанку, заступником голови якого працював Бризицький.
Російські слідчі найближчим часом планують провести в цих банках обшуки і виїмки документів.
Нещодавно на рахунку Смирнова в тому ж Бізнесінвестбанку було заморожено $800 тис. Розслідуванням походження цих значних за місцевими мірками заощаджень поки займаються придністровські силовики. Вони встановили, що гроші на рахунок траншами по $160-300 тис. вносили літні громадяни ПМР.
Ігор Смирнов і члени його сім'ї потрапили під пильну увагу російських правоохоронних органів після відкритого конфлікту екс-президента з Кремлем, відзначає КоммерсантЪ.
Перед торішніми президентськими виборами в ПМР Москва, яка зробила ставку на спікера парламенту Анатолія Камінського, рекомендувала Смирнову не висуватися на п'ятий термін. Пораду він проігнорував, після чого у близьких Ігоря Смирнова почалися проблеми в Росії. Президентські вибори в підсумку виграв незалежний кандидат Євген Шевчук.
Той факт, що російська влада продовжує кримінальне переслідування сім'ї Смирнових, що зберегла серйозний вплив у ПМР, може означати, що Шевчуку вдалося заручитися підтримкою Кремля. За даними КоммерсантЪ, вчора він провів зустріч з віце-прем'єром Дмитром Рогозіним, який нещодавно був призначений спецпредставником президента РФ по Придністров'ю.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас