Прем'єр Китаю закликав зруйнувати монополію держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Китаю закликав зруйнувати монополію держбанків

Казна та Політика
202
Монополія державних банків у Китаї повинна бути зруйнована, тому що вона заважає розвитку економіки країни. Про це прем'єр-міністр КНР заявив в ефірі державного Народного радіо Китаю. Він заявив, що держбанки, які контролюють більшу частину китайського ринку, "заробляють гроші занадто легко", і зазначив, що у фінансову галузь необхідно залучити приватних інвесторів.
Як відзначає The Wall Street Journal, заява китайського прем'єра прозвучала після кампанії проти державних банків, що розгорнулася в китайських ЗМІ. Протягом кількох місяців бізнесмени та економісти з КНР звинувачували фінансові установи в тому, що вони не підвищують ставки по депозитах, при цьому видаючи кредити під високі відсотки.
The Financial Times нагадує, що за добу до заяви Цзябао китайський уряд прийняв низку заходів, що значно спрощують вихід іноземних інвесторів на фінансові ринки КНР. Зокрема, іноземним бізнесменам було дозволено інвестувати на суму до 80 млрд доларів за рік. До цього показник становив лише 30 млрд. Крім того, для інвесторів був спрощений порядок купівлі юанів.
За своїм обсягом китайський фінансовий ринок займає шосте місце в світі і друге в Азії, поступаючись лише Японії. Понад 70% ринку контролюють банки так званої "великої четвірки" - сільськогосподарський, будівельний, торгово-промисловий і Банк Китаю. Крім того, в Китаї діють приватні фінансові установи, кредитні кооперативи та міські кооперативні банки.
У лютому 2012 року Світовий банк опублікував доповідь, в якій стверджувалося, що в КНР почнеться масштабна криза, якщо уряд не почне економічні реформи, спрямовані в тому числі на зниження частки держави в економіці. Експерти Світового банку заявили, що надмірна участь уряду негативно позначається на економічному зростанні Китаю.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас