Присяжнюк: Відновлення поставок українських сирів у РФ вимагає гармонізації стандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Відновлення поставок українських сирів у РФ вимагає гармонізації стандартів

113
Для відновлення поставок продукції вітчизняних сироробних підприємств на російський ринок необхідно уніфікувати технічні регламенти України та Росії в сфері безпеки і якості продовольства.
Таку думку міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка повідомили Уніан у прес-службі відомства.
На думку Присяжнюка, Україна повинна уніфікувати стандарти виробництва не лише до світових вимог, а в першу чергу, з нормами тих країн, з якими веде торгівлю.
"Сьогодні виникає дуже важливе питання гармонізації стандартів у рамках тих країн, які ведуть між собою торгівлю і в рамках світових стандартів. Тому наша задача - якомога швидше уніфікувати законодавство і вивести виробництво продуктів харчування на рівні тих стандартів і технічних регламентів, які ми задекларували в угодах з іншими країнами", - зазначив міністр.
Щодо врегулювання питання з постачаннями українських сирів у РФ і країни Митного союзу, Присяжнюк повідомив, що наступного тижня Росспоживнагляд направить інспекторів для перевірки "Пирятинського сирзаводу" і ТОВ "Прометей", які в сукупності реалізують понад 60% від загального обсягу сиру, експортованого в РФ. Крім того, протягом найближчих двох днів буде створена двостороння робоча група з уніфікації стандартів двох країн у сфері якості та безпеки харчових продуктів.
"Ми домовилися, що протягом 2 днів створимо спільну робочу групу, яка забезпечить вирішення всіх спірних питань. А саме - завершення інспектування підприємств, гармонізації технічних стандартів, забезпечення контролю за якістю продукції по всій вертикалі і визначення сертифікованих лабораторій, які візьмуть на себе відповідальність за якість продукції, що експортується. Це спростить систему контролю, підвищить взаємну довіру і відкриє нам російський ринок", - зазначив глава Мінагропроду.
Як повідомило джерело, вчора, 3 квітня, за результатами переговорів міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка з главою Росспоживнагляду Геннадієм Оніщенком було заявлено, що обмеження на імпорт твердих і напівтвердих сирів українського виробництва з боку Російської Федерації будуть зняті після відпрацювання тих зауважень, які висловила російська сторона в процесі перевірки ТОВ "Гадячсир".
Порошенко також повідомив, що сторони домовилися, що спільно буде обрана українська лабораторія, яка зараз відповідає стандартам ЄС, і російська сторона надасть їй право сертифікувати українську продукцію на відповідність вимогам російського законодавства.
Нагадаємо, 8 лютого Росспоживнагляд заборонив ввезення сирів трьох українських підприємств - ПП КФ "Прометей" (Чернігівська обл.), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська обл.), ТОВ "Гадячсир" (Полтавська обл.), заявивши, що в українських сирах виявлена велика кількість пальмового масла. В Держветфітослужбі України ці претензії назвали безпідставними.
Пізніше Росспоживнагляд заборонив ще 4 українським підприємствам поставляти сир на територію Росії. До цього списку потрапили Баштанський і Лозівський сирзаводи, "Бель Шостка України" та Хмельницька маслосирбаза.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас