Банки розмістились у центробанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки розмістились у центробанку

Фондовий ринок
379
2 квітня НБУ провів операцію з мобілізації коштів на 500 млн. грн.: 200 млн. грн. було залучено в одного банку на 11 днів за ставкою 3,2%, ще 300 млн. грн. - в іншого банку на два дні під 1%. До речі, за минулі два тижні загальна сума залучених регулятором коштів перевищила 2 млрд. грн. При цьому, відзначають учасники ринку, НБУ практично нічого не робив для стимулювання банків.
Активізація регулятора із залучення вільних коштів викликана високим рівнем ліквідності в банківській системі. Так, протягом березня залишки на кореспондентських рахунках банків в НБУ рідко опускалися нижче 20 млрд. грн., що, на думку начальника служби інвестиційного бізнесу УкрСиббанку BNP Paribas Group Оксани Шведи, свідчить про надлишок коротких грошей. "З одного боку, розміщенням депозитних сертифікатів НБУ стерилізує надлишкову короткострокову ліквідність, уникаючи зайвого тиску на валютний курс та інфляцію, з іншого - банки розміщують в депозитних сертифікатах вільні кошти, які вони з якихось причин не в змозі розмістити на грошовому ринку", - розповідає банкір.
До речі, в самому Нацбанку також заперечують свою роль в активізації купівлі учасниками ринку депозитних сертифікатів: мовляв, динаміка, що спостерігається, обумовлена зростанням попиту з боку самих банків, а не "стимулюючими" діями регулятора.
Дійсно, завдяки "своєрідній" політиці НБУ в банках накопичився достатній рівень короткострокової ліквідності, з якою вони практично нічого не можуть робити, так як довгострокових грошей, які є базою для кредитування, просто немає, погоджується з колегою економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець. Відповідно, доводиться купувати короткострокові ОВДП або депозитні сертифікати. Але оскільки Мінфін уже наситився короткостроковими паперами та на квітень навіть не подав їх у заявках на аукціони ОВДП, то, швидше за все, попит на депсертифікати НБУ виросте.
Інтерес фінустанов до даного інструменту буде зберігатися ще й тому, що банківська система все ще відчуває серйозний приплив роздрібних депозитів. Так, за січень-лютий депозити фізичних осіб зросли на 9,2 млрд. грн. А до 12 квітня центробанк опублікує березневу статистику, яка дасть більше інформації про те, чи продовжується приплив депозитів у банки.
Тим часом, відзначає аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал України" Тарас Котович, обсяги депозитних сертифікатів, розміщених в понеділок, не можна назвати істотними після придбання 22 березня цих інструментів на велику суму 810 млн. грн. "Це звичайна практика регулятора, коли за допомогою депозитних сертифікатів вилучається зайва, на його думку, ліквідність", - зазначає співрозмовник. Приміром, рік тому обсяг депозитних сертифікатів в обігу перевищував 10 млрд. грн., тоді як сьогодні ця цифра складає 0,67 млрд. грн. Розмір же ліквідності в банківській системі перебуває на достатньому рівні, і короткострокова мобілізація коштів навряд чи зіграє істотну роль для ринку.
Найближчим часом, як очікує експерт, якщо залишки на кореспондентських і транзитних рахунках банків знову перевищать рівень 20 млрд. грн., відбудеться збільшення обсягів депозитних сертифікатів в обігу. Тим більше, що період з квітня по липень традиційно є найбільш сприятливим для ліквідності банків. При цьому істотної зміни ситуації на грошово-кредитному ринку внаслідок подібної мобілізації зайвої ліквідності очікувати не варто.
Скорочення ж попиту на інструмент відбудеться лише, коли банки відчують довгострокову упевненість в гривні. Але, швидше за все, до парламентських виборів цього не буде, і попит на короткострокові папери збережеться на досить високому рівні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас