Ъ: Бізнес важко працює — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Бізнес важко працює

930
Зміна економічного блоку уряду залишилася непоміченою бізнесом. Оцінка інвестиційного клімату, що проводиться "Європейською бізнес асоціацією", продовжила погіршуватися. Очікувати покращення бізнес-клімату можна лише в разі термінового вирішення урядом ключових проблем, що стоять перед підприємцями, зазначають в асоціації.
В опитуванні, проведеному "Європейською бізнес асоціацією" (ЄБА) з 6 по 26 березня, взяли участь керівники 149 компаній. У порівнянні з кінцем 2011 року, оцінка настроїв інвесторів знизилася - з 2,19 до 2,18 балів (за п'ятибальною шкалою). Таким чином, вже другий квартал поспіль інвестиційний клімат в Україні оцінюється бізнесом гірше, ніж під час кризи 2008-2009 років. "По суті, настрої інвесторів вже досягли дна", - визнає виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.
Згідно з даними опитування, 70% підприємців не помітили жодних позитивних змін в українській економіці. При цьому 20% респондентів повідомили про відсутність погіршення бізнес-клімату за останні три місяці. Серед основних проблем 26% підприємців назвали політику уряду, що має, на їхню думку, негативний вплив на бізнес. Не менш важливим для 25% опитаних стало посилення фіскальної політики. Ще 15% топ-менеджерів заявили про зростання корупції в органах влади, а 13% - про збільшення тиску митних органів. "Незважаючи на прихід в уряд нових чиновників, відповідальних за економічну політику, підприємці не помітили реального поліпшення, що і вилилося в такі оцінки. Причому самі призначення в цілому оцінюються бізнесом позитивно", - відзначає гендиректор ІК Dragon Capital Томаш Фіала. При цьому він вважає, що вплив нових кадрових призначень міг стати помітним, однак цей ефект був знівельований заявами уряду про реструктуризацію боргу перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). "Такі переговори з МВФ проводить лише Судан, який оголосив дефолт. Тому такі заяви викликали шок в інвесторів, що також відбилося на рівні кредитно-дефолтних свопів України", - говорить пан Фіала.
Підприємці визнають, що без реального поліпшення інвестиційного клімату всі великі інвестиційні проекти будуть заморожені. "В уряді нас часто запитують: якщо ви працюєте з прибутком, чому ви скаржитеся і чому не вкладаєте кошти в розширення виробництва в Україні. Як їм пояснити, що поки інші країни пропонують набагато кращі умови для бізнесу, наше керівництво дуже важко переконати в доцільності інвестування в Україну", - заявив глава представництва BASF в Україні Ханс Бестман.
За словами пані Дерев'янко, надалі успішність роботи влади будуть оцінювати за результатами вирішення конкретних проблем. "Це заходи, які безпосередньо впливають на інвестиційний клімат в країні, але при цьому не вимагають великої роботи, і їх можна здійснити протягом 3-6 місяців", - відзначає вона. Серед таких заходів можна назвати перехід до європейських правил маркування продукції, скасування авансової сплати податку на прибуток, вирішення питання щодо перенесення збитків попередніх періодів, а також введення електронного митного оформлення.
З такими оцінками згоден і заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. "Запропоновані реформи - а я додав би до них посилення захисту прав власності - це ті реформи, які лежать на поверхні. Вони не просто можливі, їх слід проводити в найближчі місяці. Успіх реформ багато в чому стане основою для оцінки успішності роботи уряду", - вважає депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас