Житло в очікуванні дива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло в очікуванні дива

Нерухомість
4855
Весна обманула очікування ріелторів і продавців житла: сезонного пожвавлення на ринку вторинного житла не сталося. Кількість угод в березні була набагато меншою, ніж у лютому і навіть у січні.
"Навіть новорічний січень був активніший від березня, який зазвичай приносить рух на ринку і збільшення продажів", - розповідає віце-президент Асоціації керівників нерухомістю Анатолій Топол.
За його словами, активність покупців на вторинному ринку мінімальна. Що ж стосується продавців, то в березні кількість представлених до продажу квартир на вторинному ринку житла Києва збільшилася на 5,8% відносно лютого і склала 15 981 об'єкт. Обсяг пропозиції в загальній площі і грошовому вираженні збільшився відповідно на 6,1% і 3,6%.
У структурі пропозиції житлової нерухомості в Києві переважають квартири, розташовані на правому березі - 40% (6442 од.). Квартири, розташовані на лівому березі, становлять 37% (5952 квартири) від загальної кількості, в центрі Києва - 23% (3587 квартир).
Згідно з даними аналітичного звіту ІАП "Столична нерухомість", частка квартир, вперше виставлених на продаж, в березні склала 12,6% від усього обсягу пропозиції. Середня ціна пропозиції "нових" квартир в Києві на 11,7% нижча від середньозваженої ціни лютого і становить $1862 за 1 кв. м.
При цьому аналіз інформаційних баз міста показав, що в Києві мінімальна вартість, за якою виставляли квартиру на продаж у березні, склала $27 тис. Зазначимо, що ще в лютому найдешевшу квартиру продавали за $29 тис.
У консалтинговій компанії SV Development стверджують, що середня ціна продажу одно-, дво- і трикімнатних квартир на вторинному ринку в Києві зросла на 1,36% ($25), до $1859 за 1 кв. м.
Експерти пояснюють дану ситуацію тим, що продавці поки не готові продавати квартири за заниженими цінами. А покупці, вибираючи між квартирою в хрущовці за $1200-1500 за "квадрат" і новобудовою за $1000, все частіше зупиняють свій вибір на останньому.
В агентствах нерухомості українці цікавляться в основному дуже дешевими однокімнатними квартирами вартістю до $30 тис. або "двушки" не дорожче $60-65 тис.
"Попит плавно переходить на первинний ринок. І сприяють цьому, по-перше, пожвавлення будівництва, а по-друге, пропозиції від забудовників придбання житла в розстрочку", - відзначає Топол.
За його словами, зараз в Києві понад 30 об'єктів продаються на умовах розстрочки від забудовника або за допомогою адресної іпотеки, на умовах пільгового кредитування конкретного будинку.
Що стосується прогнозів на другий квартал поточного року, то різких змін вартості на ринку вторинного житла аналітики не очікують. Хоча і сплеску великої активності покупців - теж. Ринок завмер в очікуванні дива.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас