Ірландці бойкотували новий податок на нерухомість, невдоволення зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландці бойкотували новий податок на нерухомість, невдоволення зростає

Казна та Політика
270
Майже половина домогосподарств Ірландії не вклалася у терміни виплати нового податку на нерухомість, і експерти стверджують, що така ситуація стала результатами закликів до бойкотування податкової реформи.
Як пише Financial Times, зростаюче суспільне невдоволення може стати серйозною перешкодою на шляху реалізації подальших заходів бюджетної консолідації в країні.
Новий податок в цьому році стягувався в розмірі 100 євро з об'єкта житлової нерухомості, всього до 1 квітня його мали сплатити близько 1,6 млн ірландських сімей, однак фактично оплата зареєстрована лише для 805,5 тис. домогосподарств. При цьому податківці Ірландії змушені були працювати в суботу, 31 березня, щоб забудькуваті платники податків встигли подати документи, однак і це не допомогло.
Крім того, дублінці влаштували акцію протесту, намагаючись перешкодити проведенню щорічного з'їзду правлячої партії "Фіне Гел". Основним приводом для обурення стала саме податкова політика уряду.
Фіксована ставка податку на нерухомість в цьому році є перехідним етапом до прогресивної шкали оподаткування, в результаті введення якої податкові витрати ірландців різко зростуть.
Тисячі неплатників тепер чекають виклику до суду, в разі подальшої відмови від сплати податків та пені їм загрожує тюремне ув'язнення.
"Податок регресивний, і у багатьох просто немає грошей для його сплати, - стверджує депутат ірландського парламенту Томас Прінгл, який виступає проти податкової реформи. - Я вважаю, що якщо закон є нечесним і несправедливим, то у людей є право на опір". Сам Т.Прінгл стверджує, що готовий сісти у в'язницю, аби не платити "несправедливий податок".
За останні роки Ірландія, яка отримала від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ) кредити на 67 млрд євро, реалізувала програми посилення податкового режиму і скорочення держвидатків в цілому на 24 млрд євро, чим заслужила хвалебні відгуки з боку Єврокомісії і МВФ. Новий податок на нерухомість є частиною заходів, узгоджених з міжнародними кредиторами і спрямованих на скорочення бюджетного дефіциту країни ще на 9 млрд євро з 18 млрд євро (близько 10,3% ВВП) в 2011 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас