Квартири у Євросоюзі розпродують по 2 тис. євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартири у Євросоюзі розпродують по 2 тис. євро

Нерухомість
4104
Фінансова криза в Європі надає унікальні можливості для охочих вкластися в європейську нерухомість. Квартири в Євросоюзі розпродають по 2 тис. євро.
Греція, що страждає від кредитів і боргів, розпродає все, особливо страждає туристичний сектор. Президент грецької Асоціації готелів Гіоргіос Тсакіріс заявив, що зараз в країні на продаж виставлені більше тисячі готелів.
Природно, зростання пропозиції веде до падіння цін: власники деяких готелів готові розпрощатися з бізнесом всього за 500 тисяч євро. В деяких випадках ціни доходять до 160 тис євро. "Утримувати готелі в країні стало невигідно", - пояснює Тсакіріс. Турпотік, особливо з Німеччини та Нідерландів, падає, а багато компаній переносять корпоративи в Туреччину.
Але більш цікаву пропозицію щодо продажу нерухомості можна знайти в сусідній з Грецією Болгарії. Там після банкрутства будівельного холдингу Національне агентство доходів виставило на продаж 108 апартаментів в шахтарському місті Бобов-Дол за рекордно низькими цінами - трохи більше 2000 євро. І це не за метр, а за всю квартиру.
Апартаменти площею від 43 до 73 кв. м продаються за цінами від 2150 до 5800 євро, причому багато з них вже готові "під ключ", а деякі навіть відремонтовані.
Місто Бобов-Дол розташовано на заході Болгарії, недалеко від кордону з Сербією і Македонією, в ньому проживає близько 6700 осіб.
"Придбання такої квартири - це формальне задоволення: ви плекаєте думку "у мене є квартира в Євросоюзі". Але не більше того. При цьому такий об'єкт нерухомості краще нікому не показувати - пишатися нема чим", - вважає керуючий інвестиціями в нерухомість, засновник консалтингового порталу indriksons.ru Ігор Індріксонс.
А президент агентства нерухомості Gordon Rock Станіслав Зінгель мотивацію "у мене є квартира в ЄС" і зовсім трактує так: "у мене є квартира в болгарському депресивному шахтарському місті, в якій я не живу, і яка приносить мені збитки, оскільки я не можу здати її в оренду".
Експерти пояснюють, що потенційним покупцем житла за кордоном керують два мотиви: потрібна квартира для життя або як інвестиція (тобто здача в оренду). "Ні під одну з цих цілей подібний об'єкт (у Болгарії) не підійде. Люди їдуть до Болгарії за морем, а не за видами на шахтні відвали", - стверджує Станіслав Зінгель.
Більше того, не варто власнику такої нерухомості розраховувати і на отримання болгарського ДНП або ПМП. "На підставі володіння об'єктом нерухомості в Болгарії ні за 2000 євро, ні за 2 млн євро ДНП і ПМП не "світить". Підставою для бізнес-імміграції до Болгарії є інвестиції в розмірі не менше 500 тисяч євро в бізнес", - пояснив експерт.
Ігор Індріксонс додав, що подібні об'єкти нерухомості вартістю 2000 євро є не тільки в Болгарії. "Наприклад, в Англії є колишні шахтарські мономіста, де можна придбати будинок за ті ж 2000 євро, і при цьому охочих це зробити практично не спостерігається", - говорить він.
"Взагалі, сьогодні Болгарія неліквідна практично вся, за винятком її столиці - Софії, де вартість квадратного метра близько 1000 євро. Ліквідність Софії підтримується попитом місцевого населення на життя в столиці, а також попитом з боку представників іноземних компаній", - додав він.
Що ж до грецьких готелів за 500 тисяч євро, то Індріксонс відніс такі об'єкти до класу готелів-самогубців. "Як правило, це готелі на 5-10 номерів, переважно є сімейним бізнесом їхніх власників-греків, які й проживають в ньому. Для них це не стільки бізнес, що стабільно приносить прибуток, скільки свій власний будинок з можливістю підзаробити на постояльцях", - пояснив він.
"Проблема в тому, що великі компанії беруть на управління готелі від 100 номерів, об'єкти на 5-10 номерів їм не цікаві. Тому не варто тішитися надією, що можна купити такий невеликий готель і нічого більше не робити", - говорить Ігор Індріксонс.
Станіслав Зінгель не відкидає, що грецькі готелі можуть бути цікаві великим туроператорам, які зможуть згенерувати турпотік саме в цей готель. "Але якщо в інвестора немає чіткої стратегії реанімації турпотоку в готель, що купується, він буде ще кілька років генерувати збитки", - попереджає він.
Разом з тим експерти визнають, що криза надає тим, хто давно мріяв придбати нерухомість для життя в тій же Греції, унікальні пропозиції. Але треба бути морально готовим до того, що при несприятливому сценарії вартість придбаного житла впаде ще на 10-20%.
"Інша справа, що відносно житлової нерухомості, що знаходиться в особистому користуванні, таке падіння не несе жодних негативних економічних наслідків для власника - адже продавати-то об'єкт власник все одно в найближчій перспективі не планує. А якщо років через 20 -30 діти-внуки власника надумають об'єкт продати, то, дивись, до того моменту грецька економіка і ринок нерухомості вийдуть з кризи", - говорить Станіслав Зінгель.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас