Порошенко при владі: навіщо вони один одному потрібні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко при владі: навіщо вони один одному потрібні

1651
Історія з призначенням Петра Порошенка на пост міністра економічного розвитку і торгівлі розвивалася незвичайним чином. Між заявами про вибір кандидатури та остаточним затвердженням минуло незвично багато часу.
З одного боку, президент явно хотів залучити Порошенка до роботи, з іншого боку, говорив про те, що повинен ознайомитися з планами претендента і потім прийняти рішення.
Сам кандидат мовчав і посміхався. Хотів би відмовитися - відмовився б відразу. Мабуть, сторони висунули одна одній якісь попередні умови і почали домовлятися. Хоча, здається, що ніякі домовленості не допоможуть ні влади, ні Порошенку отримати багато користі від їхньої співпраці.
Порошенко - владі
Політик із серйозним послужним списком, Петро Порошенко зміцнить уряд як мінімум в іміджевій частині. На тлі сірої міністерської маси він вигідно виділяється: а) досвідом, б) хорошою освітою, в) діловими та міжнародними зв'язками, г) в цілому позитивним публічним образом. Зрештою, просто рідкісним нині умінням виразно висловлювати свою точку зору. Крім того, залучення до керівництва країною політика з опозиційного табору помітно послаблює конкурентів діючої влади, надаючи їй якісь прогресивні риси: мовляв, подивіться, як ми широко мислимо. Наголошую і такий важливий момент, як нейтралізацію в цьому випадку медійних активів Порошенка: якщо він входить у владу, критичний запал "5 каналу" і журнально-інтернетної імперії, яка належить йому, напевно істотно ослабне. Коротше, треба брати.
Влада - Порошенку
Петро Олексійович помітно засидівся на третіх ролях в українській політиці. Голова ради Нацбанку - звичайно, посада почесна, але якась пенсіонерська, а чоловікові всього лише 46 років. Спроба розгорнутися у фігуру вирішальної величини при Ющенку була швидко згорнута Тимошенко, і бажання компенсації нікуди не поділося. От зараз на кадровому безриб'ї виник попит на його таланти, і коли він з'явиться знову - бог знає. До того ж для особистого бізнесу сприятливі особливі відносини з владою. Особливо з нинішньою. Коротше, треба погоджуватися.
Не треба, Вікторе Федоровичу
Залучаючи до спільної роботи Порошенка, Янукович запускає в свою вотчину чужого. Порошенко - одинак. З ким він тільки не співпрацював, але тільки ніколи ні з ким не зливався - ні з "регіоналами" першого скликання, ні з "есдеками (о)", ні з "нашоукраїнцями". А це означає, що в якийсь момент, коли запахне смаженим - що трапиться обов'язково! - Петро Олексійович помахає ручкою і розповість прогресивній громадськості про неподобства, що кояться на Олімпі. Крім того, у нього не найтепліші стосунки зі свіжопризначеним віце-прем'єром Хорошковським, якого він не так давно звинувачував в корупційних діях в скандалі навколо ліцензій на телечастоти. Порошенко неодноразово висловлював сумніви і в компетентності глави уряду. Цитата: "Економіка давно зґвалтована і вже не ворушиться. А методи, якими її сьогодні намагаються оживити, просто варварські". Доброго дня, варвари і корупціонери, дайте посаду під вашим керівництвом... Надто "стрьомний" цей розумник, пане Президент.
Не треба, Петре Олексійовичу
Йти у владу в ситуації, коли вона переживає гостру кризу легітимності, - дуже дивне рішення. Ціна розмови про те, що, мовляв, неважливо з ким, неважливо як - головне економіку врятувати, відома давно, можна запитати при нагоді в іншого "рятувальника" - Сергія Тігіпка. Якщо Порошенку чомусь не зрозуміло, що йому ніхто не дозволить по-справжньому займатися економікою, яка обслуговує абсолютно конкретні апетити, тоді розрекламовані інтелектуальні здібності цього політика несправедливо завищені. Якщо розуміє, тоді якого біса? Незадоволені політичні амбіції можна сміливо задовольнити в опозиційній ніші, там неоране поле можливостей і шалений попит на людей і вчинки. Звичайно, у бізнесу напевно почнуться проблеми, але ж не капіталом єдиним, Петре Олексійовичу, так? І не існує способу краще утерти-таки Тимошенко ніс, ніж підхопити у неї прапор боротьби і підняти його вище, понести далі.
Несподіваним свідченням унікальної позиції і репутації Петра Порошенка став дивний документ, опублікований якраз напередодні кадрової пропозиції від Януковича. Рух "Ми - європейці" у відкритому листі Миколі Азарову запропонував призначити Порошенка віце-прем'єром з євроінтеграції. По суті, ці опозиційні до влади люди запропонували главі Кабміну зробити те ж саме, що трохи пізніше зробив Янукович: використовувати Петра Порошенка як яскраву латку на штанях режиму. Нібито вони від цього стануть кращими і міцнішими. Виходить, щось є в цьому політику таке, що викликає і у влади, і у її противників гаряче бажання застосувати Петра Олексійовича дещо специфічним чином... Що ж, теж місія.
Леонід Швець
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас