Місце під сонцем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місце під сонцем

Енергетика
654
Незважаючи на глобальні економічні проблеми, сонячна енергетика продовжує розвиватися і в Європі, і в усьому світі. Такий висновок однозначно випливає зі щорічного звіту Європейської асоціації фотоелектричної промисловості (European Photovoltaic Industry Association, EPIA) за 2011 рік.
Більше того, в минулому році цей розвиток був дуже інтенсивним, а досягнуті результати перевершили найсміливіші очікування і прогнози - потужність фотоелектричних станцій збільшилася на 27,7 ГВт - з 39,7 до 67,4 ГВт, тобто на 70%! Для порівняння: в 2010 році, за уточненими даними, - на 16,6 ГВт. І це теж дуже хороший показник, якщо враховувати те, що всього 10 років тому загальна потужність фотоелектричних станцій в усьому світі становила всього 1,8 ГВт.
Фотоелектрика (перетворення сонячного випромінювання безпосередньо на електричний струм) зараз розвивається інтенсивніше, ніж вітро- і гідроенергетика. І, за прогнозами основних міжнародних дослідницьких центрів, буде найбільш інтенсивно розвиватися серед всіх альтернативних джерел енергії і протягом наступних 20 років.
В даний час сонячні електростанції, що діють, можуть щорічно виробляти близько 80 млрд. кВт/год. Цього вистачає, щоб круглий рік забезпечувати електрикою 20 мільйонів домогосподарств.
У 2011 році шість країн - Італія, Німеччина, Китай, США, Франція і Японія - ввели в експлуатацію понад 1 ГВт нових потужностей сонячних електростанцій кожна. У 2010 році таких показників досягли лише три країни - Німеччина, Італія і Чехія. При цьому 60% світового приросту потужностей в минулому році забезпечили Італія і Німеччина, які вже довгий час є лідерами розвитку фотоелектрики.
Тон у розвитку сонячної енергетики в світі задають європейські країни, що забезпечили в минулому році 75% (21 ГВт) світового приросту. Загальна потужність побудованих в Європі фотоелектричних електростанцій до кінця 2011 року перевищила 50 ГВт. За оцінками EPIA, тепер європейські ФЕС можуть виробляти більше 60 млрд. кВт-год електроенергії.
За межами Європи лідером у розвитку сонячної енергетики є Китай. В минулому році потужність побудованих і підключених там ФЕС збільшилася з 0,9 ГВт до 2,9 ГВт, тобто більш ніж утричі! Фотоелектрика інтенсивно розвивалася і в США - в 2011 році тут було створено 1,6 ГВт нових потужностей сонячних електростанцій, удвічі більше, ніж в 2010.
Зауважимо, що це відбувається в умовах ще не подоланої світової економічної кризи.
Цікаво, що серед цих країн є як ті, які відмовилися або збираються відмовитися від атомної енергетики (Італія, Німеччина), так і ті, які відмовлятися від атомної енергетики зовсім не збираються (США, Франція, Японія і Китай). Можна зробити висновок, що розвиток енергетики, що працює на поновлюваних джерелах енергії, є осмисленим рішенням багатьох держав, незалежно від структури їх енергогенеруючих потужностей. Можливо, тому, що такі електростанції здатні швидко вирішувати локальні, але від цього не менш гострі проблеми споживачів, причому вся вироблена ними енергія - екологічно чиста.
Україна рухається до лідерства
Торік до рейтингу країн-лідерів у розвитку сонячної енергетики, складеного EPIA, вперше потрапила Україна. Це стало можливим завдяки кільком сонячним паркам, побудованим і введеним в експлуатацію в 2011 році. В основному - 80-мегаватному парку "Охотникове" і 100-мегаватному парку "Перово", який зараз є найбільшою діючою ФЕС в світі. Обидва сонячні парки, побудовані австрійською компанією Activ Solar, розташовані в Криму.
Значення цих парків для енергодефіцитного Криму важко переоцінити. Адже до цього власних джерел енергії там практично не було, вироблялося всього 70 МВт - не більше 10% регіональної потреби, а найближчий великий виробник - Запорізька АЕС - знаходиться на відстані 400 км від Сімферополя, що означає досить істотні втрати при транспортуванні електрики.
А зараз тільки один сонячний парк "Перово" вироблятиме понад 132 тис. МВт/год електроенергії на рік. І це та енергія, яка буде споживатися тут же, на місці, її вистачить, щоб забезпечити електроенергією Сімферополь!
Ще раз підкреслимо: сонячна енергія - екологічно чиста, її виробництво не супроводжується шкідливими викидами в атмосферу, що для сільськогосподарського та курортного Криму має першорядне значення. Втім, сьогодні це має значення для будь-якого регіону України, аж надто довго в гонитві за кіловатами проблеми безпеки їх виробництва, чистоти навколишнього середовища залишалися на задвірках уваги.
Неважко підрахувати, що кілька аналогічних сонячних парків не тільки повністю б забезпечили потребу Криму в електроенергії, але й перетворили б його на постачальника "чистої" енергії в континентальну частину України.
Тим не менше, за підсумками минулого року Україна в рейтингу EPIA займає 15-у, замикаючу, позицію. Ні, це аж ніяк не погано, оскільки наша країна ніколи раніше в такий рейтинг взагалі не потрапляла. Власне, створення сонячних електростанцій в Україні в минулому році тільки почалося. На сьогоднішній день загальна потужність усіх діючих вітчизняних ФЕС перевищила 188 МВт. Крім вже згаданих проектів Activ Solar, реалізуються й інші. Чеська група компаній Ekotechnik Praha продовжує розпочате в минулому році будівництво 42-мегаватної ФЕС в Київській області, а київське "Рентехно" - будівництво 1,8-мегаватнної електростанції у Вінницькій області. Поряд з цим, вінницька влада заявляла, що інша столична компанія "Ренджі Девелопмент" до 2013 року побудує в регіонах шість фотоелектричних станцій сумарною встановленою потужністю 50 МВт. Ізраїльська SunElectra на початку року оголосила про плани побудувати вже в цьому році в Одеській області близько 10 СЕС загальною потужністю 25-30 МВт. Також великий інтерес до української фотоелектрики проявляє один з лідерів галузі - японський Sharp.
Чи можна назвати такий початок багатообіцяючим? У рейтингу Україну випередили не тільки такі розвинені та економічно стабільні європейські країни, як Італія, Німеччина, Франція, але і Греція зі Словаччиною (ділять 11-е місце, в 2011 році вони впровадили в експлуатацію по 350 МВт, до кінця року потужність ФЕС в цих країнах становила по 550 МВт). Грецію зараз можна назвати найбільш економічно проблемною країною в Європейському Союзі, але від розвитку сонячної енергетики вона не відмовляється!
За обсягами введених потужностей ФЕС в 2011 році Україну випередила навіть аж ніяк не багата Індія (300 МВт). Але вона поставила перед собою амбітне завдання - до 2022 р. має бути створено 20 ГВт промислових і 2 ГВт побутових сонячних потужностей. Країна готова витратити на ці проекти близько $40-46 млрд. Фотоелектрику також планують розвивати десятки інших азіатських і африканських країн. Наприклад, на території Тунісу планується створити сонячну електростанцію потужністю 2 ГВт. Компанія Nur Energie має намір завершити перший етап будівництва вже в 2014 р. Узбекистан нещодавно оголосив про плани в найближчі роки встановити більше 1 ГВт сонячних електростанцій. Враховуючи настільки динамічний і повсюдний розвиток галузі, Україна може покинути рейтинг країн-лідерів з розвитку фотоелектрики так само стрімко, як вона в ньому з'явилася.
Потрібні дієві стимули
Як буде розвиватися в Україні нетрадиційна енергетика взагалі і сонячна енергетика зокрема, які кошти для цього потрібні - велике питання. В будь-якому разі, такий документ, як "Енергетична стратегія України до 2030 року", відповіді на нього не дає.
З 2009 року в Україні діє "зелений" тариф, призначення якого - стимулювати створення виробництва чистої електроенергії, в тому числі сонячної. Передбачено й інші стимули - пільговий режим оподаткування, а також імпорту обладнання, аналогів якого немає в Україні. Очевидно, цим і пояснюється минулорічний стрибок у розвитку "зеленої" енергетики.
Але вже зараз, коли, по суті, зроблено лише перший крок, атомне, нафтогазове і вугільне лобі намагаються нав'язати суспільству думку, що такі преференції не по кишені небагатій Україні, неадекватні вкладу "зеленої" енергетики в енергозабезпечення країни тощо. Але ті чи інші набори преференцій є в більш ніж сотні країн світу, причому український набір - далеко не найпривабливіший. При цьому всі розуміють, що залежність від поставок природного газу та ядерного палива з Росії навряд чи обійдеться Україні дешевше, але всі озвучені сумніви, на жаль, аж ніяк не поліпшують настрою інвесторам і той самий горезвісний інвестиційний клімат, який залишається основною перешкодою для припливу закордонних інвестицій в економіку країни. А вітчизняні підприємці, які хотіли б займатися "зеленими" енерготехнологіями, відчувають проблеми зі стартовим капіталом. Це говорить про те, що стимули повинні бути ще більш дієвими.
Крім того, очевидно, що потрібно ще й якось зацікавлювати споживачів. У тій же Індії національна програма передбачає для громадян 30%-у компенсацію вартості сонячних установок і 5%-вий кредит на вартість решти. Подібні програми працюють сьогодні в десятках країн, але, на жаль, не в Україні.
Глава Держенергоефективності Микола Пашкевич прогнозує, що цього року очікуваний приріст потужності сонячних електростанцій складе 300 МВт. Це - торішній рівень розвитку сонячної енергетики в Канаді та Індії, що займають в рейтингу EPIA 13-ту і 14-у позиції відповідно. У всіх інших країнах, що потрапили в рейтинг, приріст склав від 350 (Греція і Словаччина) до 9000 МВт (Італія).
Успіхи України радують, але вони поки ще дуже скромні. Щоб це зрозуміти, достатньо згадати, що альтернативні енергоджерела поки займають не більше 1% в загальному споживанні електроенергії країни.
Микола Закрапівний
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас