Лагард: Збільшення потенціалу EFSF і ESM допоможе МВФ у розширенні власних ресурсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагард: Збільшення потенціалу EFSF і ESM допоможе МВФ у розширенні власних ресурсів

Казна та Політика
87
Рішення Єврогрупи щодо збільшення антикризового потенціалу єврозони підтримає зусилля Міжнародного валютного фонду (МВФ) з розширення власних ресурсів, вважає глава МВФ Крістін Лагард.
"Я вітаю рішення міністрів фінансів єврозони щодо розширення сумарного кредитного потенціалу антикризових фондів EFSF і ESM. Об'єднання ресурсів EFSF і ESM поряд з іншими зусиллями, що робляться європейськими лідерами, підтримає зусилля МВФ щодо розширення власних ресурсів, що піде на користь всьому європейському співтовариству", - йдеться в заяві Лагард, опублікованій прес-службою МВФ.
Раніше вчора Єврогрупа ухвалила рішення збільшити сумарний кредитний потенціал антикризових фондів EFSF і ESM до 800 млрд євро.
На початку 2012 р. МВФ оголосив, що потребує додаткових ресурсів на 500 млрд дол для нейтралізації наслідків європейської боргової кризи. При цьому у вказану суму входять 200 млрд дол, які країни єврозони в грудні 2011 р. пообіцяли внести до фонду на боротьбу з європейською борговою кризою. Фонд оцінює світові потенційні потреби у фінансуванні в 1 трлн дол на найближчі роки.
В даний час у МВФ в розпорядженні приблизно 380 млрд дол, які він може використовувати для кредитування проблемних країн. Таким чином, виходячи з намірів МВФ, загальний обсяг резервів фонду може бути збільшений приблизно до 1 трлн дол.
На саміті G20 4 листопада 2011 р. країни G20 зобов'язалися забезпечити МВФ достатніми фінансовими ресурсами для виконання своєї системної ролі. Як повідомляв Reuters з посиланням на свої джерела, на збільшенні обсягів фонду наполягав Президент Франції Ніколя Саркозі. Обговорювалося, що це буде сума в розмірі 300-350 млрд дол. Пізніше Саркозі повідомив, що ресурси МВФ таки будуть збільшені, однак, конкретні цифри стануть відомі дещо пізніше.
У лютому повідомлялося, що міністри фінансів і керівники центробанків G20 запропонують збільшити ресурси Міжнародного валютного фонду (МВФ) через двосторонні кредити і випуск облігацій фонду.
МВФ вже вдавався до двосторонніх угод про купівлю-продаж своїх облігацій після світової фінансової кризи. Так, в 2009 р. Китай придбав облігації МВФ на 50 млрд дол, а навесні 2010 р. Індія і Росія вклали в папери МВФ по 10 млрд дол.
Раніше повідомлялося, що країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка) виступають за збільшення розмірів МВФ. Таким чином, вони можуть підсилити свій вплив у структурі фонду. Експерти відзначали, що розвинені країни не підуть на такий крок.
У вересні 2011 р. глава МВФ Лагард попередила, що поточні кредитні можливості фонду "тьмяніють, у порівнянні з потенційним обсягом кредитів, які можуть знадобитися у разі ескалації боргової кризи єврозони". У липні розрахунки показували, що при найгіршому розвитку подій обсяг валютного попиту складе 640 млрд дол.
МВФ уже фінансував програми стабілізації в Греції, Ірландії та Португалії, і є серйозні побоювання, що без кредитів МВФ не обійдуться Італія та Іспанія.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас