У Казахстані вперше випустять ісламські облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані вперше випустять ісламські облігації

Фондовий ринок
230
Банк розвитку Казахстану вирішив розмістити на біржах перший в історії країни випуск ісламських облігацій (так званих сукук). Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на офіційні матеріали фінансової організації. На сайті банку інформація про ісламські облігації поки не опублікована.
Очікується, що дебютний випуск сукук не перевищить 200-300 мільйонів доларів. При цьому раніше повідомлялося, що казахстанська влада планує за 5-7 років наростити частку ісламського фінансування до 10 мільярдів доларів. Тим не менш, раніше випуск ісламських цінних паперів був неможливий через законодавчу базу Казахстану: вона була реформована в середині 2011 року.
Коли саме Банк розвитку має намір випустити облігації і де вони будуть обертатися, поки невідомо - казахський портал "Курсив" повідомляє лише, що вони будуть випускатися у відповідності до законодавства Малайзії.
Не виключено, що на ринку казахстанським цінним паперам доведеться змагатися з російськими: газета "Коммерсант" ще в березні 2011 року писала, що дебютні сукук може випустити Татарстан. Передбачалося, що вони будуть обертатися в Малайзії та Люксембургу.
Сукук відрізняються від звичайних облігацій тим, що дохід за ними не фіксований (у мусульман заборонено лихварство). Крім того, у випадку з сукук відповідальність розподіляється між емітентом і кредитором.
Інтерес до сукук, а також до ісламських біржових правил взагалі (вони, зокрема, забороняють інвестиції в високоризикові активи) в останні роки викликаний їх стійкістю до світової фінансової кризи. Вважається, що глобальний обсяг ісламського фінансування становить приблизно трильйон доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас