Експерти: Що станеться з економікою Росії в найближчі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Що станеться з економікою Росії в найближчі роки

Казна та Політика
1526
Після десятиліття стрімкого економічного розвитку Росії загрожує сповільнення темпів зростання ВВП, що поставить під питання і соціальну стабільність в країні. Такий висновок зробили в Берліні економісти з Росії та Австрії.
На початку нового століття середньорічні темпи приросту російського ВВП становили 7 відсотків. Потім, проте, зростання економіки Росії сповільниться до 3-4 відсотків на рік. Для промислово розвинених країн Заходу навіть такий показник вважається більш ніж задовільним. Для Росії ж - однієї з країн з перехідною економікою - зниження темпів економічного розвитку може обернутися соціальною дестабілізацією.
Про це говорив, виступаючи на цьому тижні в Берліні в рамках "Ходорковських читань", Кирило Рогов з гайдарівського інституту економічної політики. "При зростанні в 3,5-4 відсотка, - пояснив він, - переважна частина населення не відчує ніяких позитивних наслідків через нерівність розподілу доходів". Такі низькі для Росії темпи зростання, переконаний Рогов, будуть недостатні для того, щоб підтримувати соціальну стабільність.
Економіка внутрішнього попиту
На початку свого виступу Рогов показав графік динаміки цін на нафту за останні 40 років. Зараз ціна одного бареля (159 літрів) в Європі перевищує 120 доларів, а в кінці 90-х років деколи опускалася нижче десяти доларів. Було б, однак, спрощенням, визнає Рогов, безпосередньо пов'язувати економічне зростання в Росії з банальним перерозподілом нафтодоларів у "нульові роки".
Це була, за його словами, "складна система економіки, що зростає за рахунок постійного збільшення внутрішнього попиту та внутрішнього споживання". При середньорічних темпах зростання ВВП в 7 відсотків витрати російських домогосподарств збільшувалися на рік в середньому на 8,3 відсотка на початку десятиліття, а в 2004-2007 роках - вже на 12,8 відсотка. Середньорічне зростання обороту роздрібної торгівлі становило у ті ж періоди понад 9 і 14 відсотків відповідно.
Тобто, підвищення доходів і витрат домогосподарств значно випереджало темпи зростання промисловості і ВВП, що стимулювало економіку. Але, вказує Рогов, "неможливо нескінченно забезпечувати дуже високі темпи зростання доходів, а з ними і внутрішнього попиту".
Всього стане менше
Прогноз російського економіста поділяє Гунтер Дойбер (Gunter Deuber) - головний аналітик по країнах Східної Європи австрійського Raiffeisen Bank, активно веде справи і в Росії. "У наступні роки, - заявив він, - в Росії всього стане менше - і зростання ВВП, і зростання споживання, і особливо зростання доходів". Наявні показники привели аналітика до висновку про те, що колишній потенціал економічного розвитку Росії фактично вичерпаний, і підтримувати темпи зростання минулих років буде дуже тяжко.
Спираючись на офіційні російські дані і цифри МВФ, Дойбер наочно продемонстрував наявність зростаючого дефіциту в несировинних секторах економіки Росії: "Податкові надходження в таких сферах практично не збільшувалися, - зазначив він. - Це свідчить про відсутність зростання в несировинній економіці Росії і про те, що держава ставала структурно все менш ефективною".
Пояснюючи свою думку, експерт зазначив, що в минулому головною силою російської економічної моделі була "суперсолідна" бюджетна політика, повернутися до якої Росія не зможе, за його прогнозом, раніше 2015 року. І це, дивується Дойбер, при дуже високих цінах на сировину. Значить, робить він висновок, вада в самій системі, яка практично зводить нанівець дивіденди від сировинного буму.
"Росії необхідна постійно зростаюча ціна на нафту, щоб мати збалансований бюджет і позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу", - підкреслив аналітик Raiffeisen Bank. За його оцінкою, лише при подвоєнні в найближчі роки світових цін на сировину та енергоносії Росія зможе обійтися без зміни існуючої економічної моделі. Але такий стрибок цін неминуче призведе до глобальної кризи і рецесії світової економіки з досить жалюгідними наслідками і для Росії. Виходить замкнуте коло.
Ножиці конкурентоспроможності
Становище поглиблює слабка конкурентоспроможність російської економіки. З одного боку, пояснив Кирило Рогов, в Росії дуже дорога робоча сила, високі зарплати, тому вона не може конкурувати з такими країнами, як Китай чи Індія в їхніх нішах. З іншого боку, Росія помітно поступається і країнам Західної чи Центральної Європи з дорогою робочою силою, які виробляють складні продукти з набагато більшою доданою вартістю, але мають при цьому набагато краще ділове та інституційне середовище. "У нас же, - констатував Рогов, - є дорога праця і погані інститути".
Обидва експерти стурбовані також зниженням інвестиційної привабливості Росії. Випередивши всього за кілька років всі країни з перехідною економікою за часткою ВВП на душу населення, тобто, ставши найбагатшою серед них, Росія разом з тим тепер поступається більшості таких держав за якістю ділового клімату - індексу doing business. Цю ситуацію Рогов називає "ножицями конкурентоспроможності".
"Росія перестала бути для зарубіжних інвесторів беззаперечною історією успіху", - вважає і Гунтер Дойбер. За його оцінкою, і сам Путін не є для інвесторів безперечним гарантом стабільного економічного розвитку. Про це свідчить і той доволі примітний сигнал, заявив Дойбер, що раніше завжди пропутінська рада з іноземних інвестицій в Росії не оцінила однозначно позитивно майбутню "рокіровку" в Кремлі.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас