Закордонної свинини побільшало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закордонної свинини побільшало

Аграрний ринок
1656
Аналітики компанії "Дикун Глобал Консалт" б'ють тривогу. "Протягом січня-лютого в Україну ввезено в 2,3 рази більше свинини, ніж за аналогічний період минулого року. Обсяги поставок склали 13,633 тис. т з січня по лютий на загальну суму $24,7 млн", - кажуть у компанії.
Так, середня вартість завезеної свинини в перерахунку на гривні склала близько 15 грн. за 1 кг. Цією ціною легко конкурувати з вітчизняною, яка цього тижня досягла показника 20-20,5 грн. за 1 кг (свинина в живій вазі ІІ категорії). Ще минулого тижня вона не перевищувала 19-19,5 грн. за 1 кг.
Такий дисбаланс в ціні між імпортом і власною закупівлею не міг не привернути переробників. Очевидно, саме вони вирішили підготувати українцям подарунок до великодніх і травневих свят - збільшити переробку більш дешевого м'яса, щоб не дратувати уряд, який уже попередив виробників яєць зокрема, щоб ті не піднімали ціну на продукцію занадто високо.
Але не лише високі ціни на м'ясо в Україні приваблюють іноземних постачальників. Справа в тому, що в кінці минулого року ринок свинини вибрався з кризи, подолавши поріг мінімальних цін. І тепер після того, як ціни на свинину впали і господарствам довелося вирізати поголів'я, в 2012 р. спостерігається прямо протилежна тенденція - ринок відновлюється. При цьому зростають ціни і виробництво свинини. Але говорити про насичення ще рано.
"Зараз закупівельні ціни на свинину в живій вазі зростають як напередодні великодніх свят, так і через назрілий дефіцит м'яса після кризи. Думаю, що зростання вартості свинини ми ще будемо спостерігати аж до травневих свят. Уже на наступному тижні очікується ціна в дніпропетровському регіоні на рівні 21 грн. за 1 кг у живій вазі І категорії", - розповідає директор компанії Demis Agro Артур Лоза.
Він не зміг оцінити обсяги імпорту свинини в цьому році і їх вплив на ринок. Але повідомив, що до літа пропозиція вітчизняної свинини збільшиться і настане просідання цін. "Великі компанії завозили молодняк, приблизно влітку він з'явиться в продажу. До цього часу імпортні поставки можуть вплинути на ціноутворення. Якщо вони зростуть істотно, вартість свинини просяде сильніше", - вважає Лоза.
За його оцінками, в 2012 р. очікується середньорічна вартість свинини в живій вазі на рівні 19-20 грн. за 1 кг, у той час як торік вона була набагато нижчою - 17-17,5 грн. за 1 кг.
У компанії Grain Ukraine імпорт свинини охолодженої, свіжої та мороженої в 2011 р. оцінили на рівні понад 86 тис. т. Поставки з початку кризи знижувалися, і з 2008 р. впали майже в два рази - з 180 тис. т до 86 тис. т в 2011 р. Причина - низька купівельна спроможність українців, яка змусила вітчизняних виробників вирізати поголів'я свиней і продавати нижче собівартості. Тепер, коли ринок знову зростає і став привабливим, імпорт може істотно збільшитися.
"Сприятливі умови для імпорту можуть призвести до витіснення внутрішньої продукції. Треба сказати, що ввозиться переважно свинина нижчих категорій, що відображає низьку платоспроможність населення", - говорять в "Дикун Глобал Консалт". Там занепокоєні тим, що вітчизняне м'ясо високої якості виробники експортують.
"Протягом січня-лютого цього року експорт склав 3,696 тис. т на суму $17,243 млн", - кажуть аналітики. Уже сам факт, що імпорт в 3,5 рази перевищує експорт, вказує на нездорову економічну ситуацію в країні. М'ясо - один з обов'язкових продуктів у раціоні більшості розвинених країн. Українці, судячи з усього, ще далекі від цього через бідність.
Наталія Кабаш
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас