Банки Європи спрямують кредити ЄЦБ на скупку держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Європи спрямують кредити ЄЦБ на скупку держоблігацій

Кредит&Депозит
182
Банки скоротили обсяги кредитування компаній єврозони в лютому 2012 р., при цьому в Іспанії та Італії вони посилили скупку держоблігацій, що свідчить про те, що кошти, надані фінансовій системі єврозони Європейським Центробанком (ЄЦБ), поки не надали серйозної підтримки економіці регіону, повідомляє Reuters.
Обсяг щомісячного кредитування нефінансових фірм впав в лютому на 3 млрд євро після зростання на 1 млрд євро в січні. Обсяг кредитування домогосподарствам не змінився.
Грошова маса єврозони - загальна міра ліквідності в економіці - зросла на 2,8% в річному численні в лютому в порівнянні зі зростанням на 2,5% в січні. Аналітики, опитані Reuters, очікували зростання на рівні 2,4%.
Дані були опубліковані в середу і виявилися ударом для ЄЦБ, закачавши дешеву ліквідність у банківську систему в надії на те, що банки будуть більш щедро видавати кредити компаніям, які потребують інвестицій.
На думку економіста Global Insight Говарда Арчера, зниження кредитування фірм і відсутність зростання кредитування домогосподарств "підігрівають побоювання про те, що 489 млрд євро, наданих ЄЦБ європейським банкам під час аукціону в грудні, можливо, поки не вистачило для того, щоб посилити кредитування приватного сектора".
Водночас, дані ЄЦБ показали, що іспанські та італійські банки збільшили обсяг щомісячної скупки держоблігацій в лютому. Останні дані ЄЦБ, що охопили період до другого аукціону 29 лютого, показали, що італійські банки збільшили скупку боргових паперів єврозони на рекордні 23 млрд євро, що підвищило їх загальний обсяг вкладень в держоблігації до 301,6 млрд євро.
Іспанські банки вклали в облігації єврозони 15,7 млрд євро. Незважаючи на те, що сума виявилася меншою від січневого рекорду в 23 млрд, загальний обсяг вкладень банків Іспанії в єврозону склав 245,8 млрд євро.
Дані про зростання грошової маси єврозони також вказали на невелике посилення ситуації на кредитному ринку наприкінці минулого року після першого аукціону трирічних кредитів ЄЦБ.
Європейський ЦБ провів два аукціони з надання дешевої ліквідності в грудні минулого року та в кінці лютого поточного року, видавши банкам понад 1 трлн євро кредитів терміном на три роки.
Лютневі дані навряд чи відбили вплив другого аукціону дешевого кредитування, вважає Арчер. "Ми не думаємо, що ЄЦБ буде і далі знижувати відсоткові ставки, незважаючи на те, що ми насправді вважаємо, що є непогана причина це зробити, враховуючи цілком реальну можливість того, що ВВП єврозони продовжить скорочуватися в першому і в другому кварталі цього року", - додав Арчер.
Голова ЄЦБ Маріо Драгі відчуває тиск з боку німецьких політиків, які закликають банк підготуватися до відмови від нестандартних заходів стимулювання економіки через всього місяць після проведення останнього аукціону, який призупинив поширення боргової кризи в регіоні.
За словами Драгі, завдяки аукціонам єврозона уникла "великої кредитної кризи", і таке масштабне вливання ліквідності в банківську систему, всупереч побоюванням німецьких політиків, не спровокує різкого прискорення інфляції. Драгі також підкреслює, що трирічні кредити ЄЦБ були спрямовані на запобігання кредитній кризі, а не на підтримку боргових ринків єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас