В Україні стає все більше ув'язнених — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стає все більше ув'язнених

Кримінал
482
Правозахисники стурбовані зростанням за останні два роки кількості ув'язнених в Україні.
Про це на брифінгу в Києві повідомив голова правління правозахисної організації "Донецький Меморіал" Олександр Букалов.
"За два останні роки, за даними Державної пенітенціарної служби, кількість засуджених зросла, зокрема в 2011 році, порівняно з попереднім, на тисячу засуджених. Якщо з 2001 року було постійне зменшення кількості ув'язнених, то зараз воно збільшується, і це тривожна тенденція", - сказав він.
За даними правозахисника, лише в минулому році з СІЗО було звільнено після рішення судів 14 314 осіб, з яких майже 6000 отримали покарання, не пов'язане з позбавленням волі.
Продовжуючи тему, Букалов зауважив, що за останній рік в українських установах, які підпорядковані Державній пенітенціарній службі України (ГПтСУ), зросла кількість суїцидів, що не залежать від хвороб засуджених - з 44 в 2010 році до 59 випадків.
Крім того, як зауважив правозахисник, менше половини засуджених в колоніях працевлаштовані, однак ті, хто має роботу, отримують за неї дуже низьку винагороду - на місяць 100-200 гривень, з яких після відрахувань у засудженого залишається, як правило, 15-25 гривень.
В контексті цього Букалов зауважив, що в колоніях відсутнє соціальне страхування, пенсійне забезпечення, що є дискримінацією.
Правозахисник підкреслив, що в українській пенітенціарній системі залишається "архаїчне" умовно-дострокове звільнення, оскільки ця процедура дуже "корупційноємка".
Також Букалов зауважив, що ГПтСУ подає в офіційних звітах мінімальну кількість скарг на умови утримання, в той час як органи прокуратури виявляють за результатами перевірок сотні різноманітних порушень у діяльності виправних установ.
На переконання Букалова, це свідчить лише про те, що листування ув'язнених перебуває під тотальним контролем адміністрації виправних колоній, чим забезпечується "така прекрасна і нереальна статистика скарг".
Правозахисник повідомив, що ГПтСУ "лише на словах співпрацює з громадськими організаціями, закриваючи очі на їхні ініціативи та пропозиції". "Досі керівництво відомства не усвідомило, що громадські організації - величезний ресурс в ресоціалізації ув'язнених. У цьому, як і в інших питаннях, декларації та запевнення відомства далекі від практики і конкретних дій", - зазначив правозахисник.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас