Фінансам вказали напрямок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансам вказали напрямок

Казна та Політика
497
Сьогодні на засіданні уряду міністр фінансів Юрій Колобов представить членам Кабміну проект "Основних напрямків бюджетної політики на 2013 рік". Ця бюджетна декларація спрямована на забезпечення стабільного розвитку економіки та її конкурентоспроможності, зменшення рівня доларизації економіки та підвищення рівня життя громадян. Однак текст цього документа, на відміну від попередніх бюджетних декларацій, не містить вказівки тих конкретних заходів та ініціатив, які могли б забезпечити 6,5-відсоткове зростання економіки і не менше підвищення доходів держбюджету.
Низькі темпи зростання економіки в січні-лютому - всього на 2% - не переконали Мінфін розпочати підготовку держбюджету на 2013 рік на основі консервативного сценарію. Доходи і витрати скарбниці будуть розраховуватися виходячи з оптимістичного прогнозу 6,5%, тоді як в міністерстві під керівництвом Валерія Хорошковського ще в лютому очікували 4,5%. Індекс цін виробників погіршений до 7,7% (раніше 6,3%), а рівень безробіття визначено в діапазоні 6,7-7,2% (7%).
Споживча інфляція також буде вищою - 6,2% (5,9%). "Інфляція підвищена, так як не може кілька років поспіль бути рекордних врожаїв, а продукти харчування займають велику частку в індексі споживчих цін, - говорить директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. - Крім того, мабуть, тарифи на послуги ЖКГ після виборів все-таки підуть вгору". Такий оптимізм він вважає невиправданим, адже прогнозів зростання ВВП вище 3% не дає жоден експерт: для цього потрібно те, чого поки немає, - приплив інвестицій і сприятлива зовнішня кон'юнктура.
Дефіцит держбюджету планується втримувати на рівні до 0,8% ВВП: за загальним фондом він буде фінансуватися за рахунок приватизації, а за спецфондом - з запозичень МФО. Комерційні позики повинні бути в основному внутрішніми. В цілому держборг повинен бути нижче 25% ВВП (27,7% в поточному році), а частка перерозподілу через ВВП скоротиться до 27% (28,3%).
З соціальної частини бюджетної декларації виключено зобов'язання "осучаснити" пенсії. На прохання Мін'юсту буде лише "удосконалено порядок призначення та індексації". Реалізація податкової політики передбачає зміну ставок акцизного збору в рамках їх індексації та обіцяне вкотре зниження податкового тиску на бізнес за рахунок скорочення тіньового сектора. Регіони відчують підтримку у вигляді підвищення інвестиційної привабливості та формування фонду регіонального розвитку в обсязі 1% від прогнозу доходів. "Основи бюджетної політики-2012 були більш чіткими і мали конкретні пропозиції щодо зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування. На жаль, не все було виконано. Норми щодо компенсаційних виплат за пільговий проїзд, перехід до надання адресної допомоги та монетизація пільг не реалізовані, але відображені в бюджетній резолюції-2013", - говорить експерт з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан.
У бюджетній декларації на 2012 рік був визначений список національних проектів і держпрограм для першочергового фінансування, рівень капітальних видатків в обсязі 5%, а також зобов'язання своєчасного повернення ПДВ. "Це недолік, що в документі немає конкретики, - вважає президент Академії фінансового управління Тетяна Єфименко. - Але можу пояснити це тим, що питання пріоритетів напередодні виборів надто політизоване, і уряд не хоче брати на себе нездійсненні зобов'язання". "В уряду немає впевненості у позитивних тенденціях, тому вказувати конкретні речі недоцільно, а писати непопулярні заходи напередодні виборів нелогічно", - вважає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.
Економісти звертають увагу на те, що в бюджетній декларації зазначено "поступове підвищення гнучкості обмінного курсу гривні у міру відновлення фінансової системи". "Українську економіку можна відновити тільки шляхом підтримки експортерів. А чим слабша національна валюта, тим краще експортеру. Це дозволить стабілізувати валютні резерви, які в середньому за місяць скорочуються на $1 млрд, і дефіцит торгового балансу. Іншого виходу у нас немає", - вважає Молдован, відзначаючи, що курсовій лібералізації в 2012 році заважають парламентські вибори і необхідність великих погашень зовнішніх боргів держави. Українцям, які взяли до кризи валютні кредити, можна лише поспівчувати, вважає експерт. За словами джерела в уряді, обговорюється коридор в діапазоні 8-8,3 грн/$.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас