Ліки від рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліки від рецесії

Казна та Політика
365
Реструктуризація грецького боргу почала давати свої результати. Вчора Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оприлюднила економічний звіт, в якому заявила, що в 2012 році в країнах єврозони буде зафіксовано невелике економічне зростання в межах 0,2%.
Це перший оптимістичний прогноз щодо єврозони. До цих пір всі інші міжнародні організації були впевнені в неминучості рецесії європейської економіки. Спад економіки єврозони в 2012 році, за розрахунками Єврокомісії, повинен скласти 0,3%, а за очікуваннями МВФ - 0,5%. ОЕСР очікує повільне відновлення економіки Великобританії (+0,2%) і США (+2%).
У той же час експерти ОЕСР рекомендують європейській владі збільшити обсяги Європейського фонду фінансової стабільності (зараз становить 440 млрд євро), щоб мати можливість відповідати на нові виклики стабільності євро. "Для ослаблення напруги на ринках кошти фондів повинні бути доступні в розмірі, достатньому для того, щоб витримати можливі запити на фінансову допомогу в майбутньому. Ці передбачувані витрати можуть включати фінансування вразливих країн єврозони на суму більше 1 трлн євро в найближчі два роки, а також вкладення фондів в рекапіталізацію банків єврозони", - йдеться в звіті. Тому фонди стабільності єврозони варто збільшити, вважають в ОЕСР.
Стабілізація економіки країн єврозони - це позитивний сигнал для України. "Враховуючи те, що поки ситуація в єврозоні не настільки хороша, прогнози ОЕСР, очевидно, базуються на очікуванні зростання економіки в країнах єврозони в III-IV кварталах. Для України це хороша новина, оскільки більш швидке, ніж очікувалося, відновлення європейської економіки дає додатковий стимул для українського експорту", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Разом з тим експерт звертає увагу на те, що Італія, основний покупець українських товарів в регіоні єврозони, ще довго буде перебувати у фазі рецесії. "Це значно знижує позитивний ефект відновлення єврозони на українську економіку. Швидше за все, Україна помітить цей вплив або в самому кінці поточного року, або вже в 2013 році", - уточнює Устенко.
Погіршення попиту можна очікувати на іншому ключовому для українського експорту ринку - в Росії. Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП Росії на 2012 рік з 3,8% до 3,5% через уповільнення зростання споживання і інвестиційної активності, а також ризику зниження ціни на нафту (у 2012 році вона складе $98,2 за барель, потім - $94,7). "Такий прогноз передбачає поступову ліквідацію перебоїв у постачаннях нафти і відсутність великомасштабних наслідків санкцій відносно Ірану", - наголошується в доповіді. "Це означає, що обсяг ринку збуту для української продукції знижується, а ризики введення нових загороджувальних заходів зростають", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас