Українцям дозволять прописуватися на дачах та городах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям дозволять прописуватися на дачах та городах

1239
Народні депутати пропонують дозволити оформлювати реєстрацію місця проживання громадян у садових і дачних будинках.
Про це йдеться в законопроекті № 10254, який зареєстрований у Верховній Раді, текст якого мають Комментарии.
"До сих пір реєстрація допускається тільки в населених пунктах із зазначенням назви вулиці і номера будинку, з її наявністю пов'язана реалізація конституційних прав, цивільно-правових відносин та надання соціальних благ.
Наприклад, стаття 38 Земельного кодексу України до земель житлової забудови відносить тільки земельні ділянки, розташовані в межах населених пунктів, що перешкоджає житловому будівництву та реєстрації за межами населеного пункту навіть у випадках, передбачених вищевказаними законами", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
У зв'язку з цим, автори законопроекту (депутати фракції Партії регіонів) пропонують дозволити реєстрацію місця проживання громадян за адресою житла, розташованого на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва, дачного будівництва, фермерського та особистого селянського господарства - тобто в садових і дачних будинках.
Також пропонується Закон "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" доповнити визначенням житла. Під ним мається на увазі житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначене та придатне для проживання в ньому (садиба, службове приміщення, гуртожиток, готель, притулок, будинок престарілих, інтернат), розташовані в населеному пункті або за його межами.
Депутати запевняють, що схвалення законопроекту допоможе сотням тисяч українців отримати право голосу на виборах, а також зробить можливим отримання ними соціальної та медичної допомоги.
Нагадаємо, в 2003 році уряд скасував прописку, яка була введена в 30-х роках в СРСР. Проте, скасування прописки виявилося повною формальністю - вона була замінена на обов'язкову реєстрацію. Тобто, українці, всупереч положенням Конституції, так і не отримали свободу пересування по рідній країні.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас