Борг відправлять за євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг відправлять за євро

Фондовий ринок
416
Слідом за випуском облігацій внутрішньої держпозики в доларах уряд має намір емітувати аналогічні папери, номіновані в євро. Як вважають експерти, попит на новий вид облігацій буде не таким значним, проте своя категорія покупців на них знайдеться
Згідно з постановою уряду № 233 від 12 березня, Міністерство фінансів зможе емітувати короткострокові і середньострокові купонні облігації внутрішньої державної позики не тільки в доларах, але і в євро. Номінальна вартість одного такого паперу буде дорівнювати EUR1 тис.
Нагадаємо, що необхідність випускати валютні ОВДП виникла ще наприкінці минулого року, коли уряд переконався в повній відсутності попиту на гривневі держоблігації з відносно невисокою прибутковістю. Перший аукціон з продажу валютних облігацій відбувся в середині грудня 2011 р., а в цілому з того часу за рахунок продажу ОВДП в доларах Мінфін залучив майже $800 млн.
Експерти схвалюють випуск ОВДП в євро, адже для учасників фінансових ринків це додатковий і цікавий інструмент для вкладень. Правда, попит на нові папери буде не таким значним, як у випадку з доларовими ОВДП. "Зелена" валюта в рази популярніша, і не всі фінустанови мають у своєму розпорядженні значні запаси євро для таких інвестицій.
"Попит на такі папери буде, але, швидше за все, в дуже невеликих обсягах. На ринку присутня низка потенційних покупців номінованих у євро ОВДП, серед яких деякі страхові компанії (перш за все компанії зі страхування життя. - ред). Можливо, також банки, що залучають недорогі депозити в євро, зацікавляться купівлею таких інструментів", - прогнозує директор департаменту фінансових ринків "Ерсте Банку" Роман Бондар.
Погоджується з колегою і начальник управління планування та бюджетування "Ерде Банку" Ростислав Берегій. На його думку, враховуючи, що попит на доларові ОВДП назвати значним не можна, перспективи таких же паперів в євро тим більше невеликі. "Поки доступу до валютних ОВДП не отримають приватні інвестори, даний інструмент не буде настільки успішним, як планувалося при його впровадженні", - вважає банкір.
Без прямого доступу до валютних ОВДП клопітна процедура їх купівлі через банки-дилери відбиває бажання фізосіб до подібного роду інвестицій. До того ж додаткові витрати, що виникають при такій опосередкованій купівлі, роблять починання не дуже вигідним. "Для фізосіб така інвестиція доцільна тільки при відносно великій сумі від EUR50 тис. У цілому, не думаю, що обсяги інвестицій фізосіб в номіновані в євро ОВДП будуть більшими", - говорить Роман Бондар.
Як би там не було, навіть невеликий попит на ОВДП у євро зайвим для держави не буде. "При постійному зменшенні золотовалютних резервів, безсумнівно, будь-який інструмент, який допоміг би залучити додатково валюту, є вигідним, і його треба вітати", - зазначає Ростислав Берегій.
До того ж ОВДП в євро потенційно можуть бути трохи дешевшими від доларових. "Ставки за депозитами в євро приблизно на 1 в.п. нижчі, ніж за вкладами в доларах на такий же термін. Відповідно, Мінфін зможе дозволити випускати валютні ОВДП в євро з обігом 1,5 року вже з прибутковістю 8,3%, а не 9,3%, як це було з доларовими паперами", - пояснює аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал України" Тарас Котович.
Правда, як уточнює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, говорити про здешевлення позики в даному випадку передчасно, адже курс євро може змінитися в несприятливий для емітента бік. Тому ОВДП в євро - скоріше інструмент для диверсифікації, а не для здешевлення обслуговування позики. "Варто зазначити, що для банків-дилерів та інших фінустанов інструмент може бути цікавий, як можливість гри на відсоткових ставках", - резюмує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас