Великоднє подорожчання: Якими продуктами варто запастись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великоднє подорожчання: Якими продуктами варто запастись

525
Експерти озвучили прогнози щодо рівня цін на продукти - основні складові великоднього столу. Зростання цін варто очікувати на овочі, яйця та молочну продукцію, в першу чергу сир.
Традиційне передвеликоднє подорожчання в Україні починається за півтора-два тижні до Великодня. Ціни на продукти, що поступово підвищуються, досягають свого піку в останні вихідні перед святом, і стрімко знижуються відразу після нього.
Цього року удар по гаманцю українців завдадуть зокрема ранні овочі. На думку експерта плодоовочевого ринку Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Ігоря Стрелюка, вони подорожчають мінімум на 10%. Якщо ж погода буде несприятливою, що призведе до зниження пропозиції тепличної продукції, то зростання цін може скласти 25-30%, в порівнянні з поточним рівнем цін. Вартість огірка зараз становить 15-17 грн/кг, томатів - 30 грн/кг, зелені (кріп, петрушка) - 35-40 грн/кг. Редис коштує від 4 грн. за пучок до 10-12 грн. За його словами, споживання овочів у ці святкові дні підскакує на 60% - високі ціни не відлякують споживача.
Подорожчання варто очікувати і на молочні продукти, в першу чергу сир, який використовується для приготування головного атрибута святкового столу - Паски. Ціна цього продукту на ринку може додати близько 5 грн на кілограмі.
М'ясна продукція (свинина) дорожчає вже зараз, незважаючи на піст, так що до моменту його закінчення може додати ще 10%. Як відзначав експерт Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський, зростання цін викликане не тільки збільшенням собівартості зокрема і за рахунок транспортних витрат тощо, але й скороченням поголів'я свиней в Україні. "Як тільки ціни досягнуть певного рівня, поголів'я знову почне зростати", - пояснює він.
І нарешті - курячі яйця, які і так в лютому стали рекордсменами з подорожчання серед продовольчих товарів. За даними АМКУ, протягом 1 кварталу 2012 року ціни на дану продукцію зросли на 18%, порівняно з 4 кварталом 2011 року. "Так, було зростання цін протягом декількох тижнів на куряче яйце. Це відбувається, з одного боку, тому що ми постійно нарощуємо експорт на зовнішні ринки і це приємно та важливо для розвитку галузі, а з іншого боку - у нас є певний монополізм в цьому секторі, і на сьогодні АМКУ моніторить цю ситуацію", - сказав міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк.
Кілька попереджень виробникам і торговим мережам АМКУ вже зробив.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас