Експерти: Банки єврозони перешкоджають відновленню регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банки єврозони перешкоджають відновленню регіону

214
Коли міністри фінансів єврозони зустрінуться в Копенгагені в п'ятницю, банки та їх небажання надавати кредити стануть однією з основних проблем порядку денного Європи, що сподівається на відновлення економіки в період жорстких обмежень.
Чотири роки тому на банки було покладено відповідальність за роздмухування світової фінансової та європейської боргової кризи, зараз же їх критикують за надмірну обережність.
Європейський центробанк (ЄЦБ) відзначає стабільне зростання вартості запозичень і пояснює, що обмежений доступ до фінансування став однією з найбільш серйозних проблем малого бізнесу.
"Більшість маленьких фірм відчувають мало не відразу до банків, - сказав Марк Філдінг, глава Ірландської асоціації середнього та малого бізнесу. - Рівень схвалення кредитів знаходиться десь в районі 50%. Чим менший бізнес, тим менше шансів отримати кредит".
Європейський малий бізнес відіграє ключову роль в європейській економіці, відповідаючи за 80% робочих місць в блоці з 17 країн.
Рекордні 17 млн осіб є безробітними в єврозоні на даний момент, що складає більше 1/10 трудових ресурсів регіону. І якщо враховувати, що блок знаходиться на межі другої рецесії за останні три роки, число безробітних, швидше за все, зросте. Лідери єврозони неодноразово намагалися придумати формулу зростання, останній раз - буквально на днях на популярному курорті Фінляндії Сааріселькя. Але без збільшення банківського кредитування ефект від будь-якої такої стратегії буде приглушеним. Європейські компанії отримують близько 3/4 фінансування від банків, у порівнянні з 1/3 в США, де компанії більше покладаються на ринки капіталу.
Європейські банки заявляють про бажання кредитувати, але їхні ресурси виснажилися в період фінансової кризи. Нові нормативні вимоги для банків про підвищення резервів капіталу також говорять про те, що банки будуть подвійно обережні перед видачею кредитів.
Банки з величезною неохотою видають кредити найбільш слабким країнам блоку - Греції, Ірландії та Португалії, які пішли на дуже серйозні жертви заради стабільності єврозони, а для зниження боргового навантаження їм необхідне впевнене зростання.
Але в 2011 році тільки одна з чотирьох заявок на отримання кредитів для малого бізнесу була схвалена в Греції та Ірландії, в порівнянні з сімома з десяти в Німеччині.
"Здатність країни позичати є ключовою для банків і корпорацій, - сказав Соні Капур з аналітичної компанії Re-Define. - З цієї причини це не проблема єдиної Європи, а (проблема), сконцентрована в периферійних країнах".
Грецькі фірми, ймовірно, зазнають ще більшого стресу, так як банки країни поки лише чекають нового капіталу, схваленого в рамках другої програми фінансової допомоги міжнародних кредиторів.
"Справжній "кисень" в економіку Греції надійде тоді, коли банки рекапіталізуються, пізніше в цьому році, - сказав Хорст Райхенбах, керівник особливої комісії Європейського Союзу. - Сподіваюся, це стане поворотним моментом для країни".
ЄЦБ надав європейським банкам більше 1 трлн євро дешевих кредитів на три роки, але банки тримають 3/4 коштів на депозитах в ЄЦБ замість того, щоб видавати нові позики. "Серед політиків Євросоюзу зростає усвідомлення того, що стимули ЄЦБ, ймовірно, заспокоїли фінансові ринки, - сказав старший дипломат ЄС з фінансових справ. - Але поки вони не перетворилися на щось більш відчутне для економіки в цілому". Британські та французькі компанії вирішили звернутися до мас, використовуючи так звану систему народного фінансування, коли підприємці публікують проекти в Інтернеті і сподіваються залучити спонсорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас