Меркель: Німеччина може погодитися на паралельне існування EFSF і ESM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Німеччина може погодитися на паралельне існування EFSF і ESM

Казна та Політика
152
Німеччина може погодитися на паралельне існування тимчасового Європейського фонду фінансової стабільності (European Financial Stability Facility, EFSF) і Європейського механізму стабільності (European Stability Mechanism, ESM), який, як очікується, буде сформовано до 1 липня і стане постійно діючим, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, вперше давши зрозуміти, що країна готова піти на збільшення обсягу коштів, що спрямовуються для боротьби з борговою кризою в регіоні.
"Ми заявляємо, що обсяг ESM повинен бути обмежений 500 млрд євро, - наводить агентство Bloomberg слова Меркель, яка виступала перед журналістами в Берліні в понеділок. - Але, щоб гарантувати, що всі 500 млрд будуть повністю в нашому розпорядженні, ми можемо припустити, що вже запущені програми будуть діяти паралельно".
В даний час надання фінансової допомоги периферійним країнам Європи здійснюється з коштів EFSF, загальний обсяг якого становить 440 млрд євро. З них фонд уже видав 192 млрд євро фінансової допомоги Греції, Ірландії та Португалії. Загальний обсяг гарантій, наданих проблемним країнам, складає 220 млрд євро.
На зустрічі міністрів фінансів 30 березня має бути ухвалено рішення про долю обох антикризових фондів.
Раніше агентство Bloomberg повідомляло з посиланням на джерело в Єврогрупі про те, що міністри фінансів єврозони обговорюють цифру 692 млрд євро, яка являє собою ESM в повному обсязі, а також всі вже надані проблемним країнам кошти EFSF.
Очевидно, Меркель також схильна підтримати цей найменш амбітний, а тому найбільш прийнятний для всіх учасників процесу варіант.
Канцлер відзначила, що в даний час мова йде про те, щоб EFSF припинив свою дію, як і заплановано в липні, проте "200 млрд євро вже видані, і ми можемо припустити, що ці 200 млрд будуть існувати паралельно з програмою ESM, поки країни не виплатять борги". "Це займе кілька років, а потім ESM буде працювати поодинці", - уточнила Меркель.
Основний варіант розширення антикризового фонду, що розглядається Європейською комісією, передбачає об'єднання на постійній основі ESM і EFSF в їх повних обсягах.
Інші варіанти розширення арсеналу антикризових засобів, що обговорюються ЄК, припускають лише тимчасове, до 2013 року, коли припинить існувати EFSF, збільшення розмірів ESM або до 940 млрд євро (повне об'єднання фондів), або до 740 млрд євро (у разі прийняттям ESM на себе всіх гарантій EFSF) з подальшим зменшенням назад до 500 млрд євро - початкового розміру ESM.
В проектах ЄК, відзначається, що варіант розширення фонду до 940 млрд євро на постійній основі є "більш раціональним і життєздатним", а також "з більшим ступенем імовірності дозволить розраховувати на кошти партнерів по G20".
Раніше ФРН послідовно відкидала ідею про розширення антикризових фондів ЄС у будь-якому вигляді.
Зокрема, про це на минулому тижні говорив глава департаменту бюджетної політики міністерства фінансів ФРН Людгер Шукнехт.
Він заявив, що державні борги Італії та Іспанії занадто великі для будь-якого антикризового фонду, тому сконцентруватися потрібно на вирішенні питання про якість його роботи, а зовсім не на його розмірах.
Шукнехт заявив, що люди, відповідальні за прийняття рішень, повинні розуміти, що створення великих антикризових фондів позбавляє уряду стимулу скорочувати обсяги держборгів.
Те ж саме, за словами представника німецького фінансового відомства, стосується спільної емісії держоблігацій. Відповідаючи на запитання, коли може бути ухвалено відповідне рішення, Шукнехт заявив: "Німеччина не може взяти на себе борги на 9 трлн євро. Так що моя відповідь на це така: сподіваюся, ніколи".
За даними Bloomberg Bond Trader, прибутковість облігацій EFSF обсягом 5 млрд євро з погашенням в 2016 році в даний час складає 1,74%, що всього на 1 базисний пункт (б.п.) вище від рекордного мінімуму, зафіксованого 23 березня. Спред прибутковості цих паперів і німецьких держоблігацій з аналогічним періодом обігу знизився до 114 б.п. з рекордних 222 б.п. в листопаді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас