Бернанке: М'яка політика ФРС необхідна для боротьби з безробіттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: М'яка політика ФРС необхідна для боротьби з безробіттям

Казна та Політика
198
М'яка кредитно-грошова політика Федеральної резервної системи (ФРС) є необхідною умовою стимулювання зростання американської економії та зниження рівня безробіття, недавній спад якого може виявитися лише тимчасовим явищем, вважає глава Центробанку США Бен Бернанке, думку якого наводить агентство Bloomberg.
За словами голови ФРС, що виступав в Арлінгтоні, штат Вірджинія, на конференції Національної асоціації економіки бізнесу (National Association for Business Economics, NABE), зниження рівня безробіття може означати "повернення на роботу тих, хто був звільнений в кінці 2008 і в 2009 рр.".
"Подальше поліпшення ситуації на ринку праці потребує прискорення темпів зростання виробництва і споживання серед бізнесу та пересічних споживачів, підтримати цей процес може стимулююча кредитно-грошова політика", - сказав Бернанке.
За підсумками одноденного засідання 13 березня ФРС ухвалила рішення про збереження цільового діапазону базової відсоткової ставки від нуля до 0,25% річних.
Разом з тим ФРС підтвердила, що виключно низький рівень відсоткових ставок буде підтримуватися принаймні до кінця 2014 року, як було оголошено в січні, оскільки, хоча "поліпшення умов на ринку праці продовжилося, а рівень безробіття помітно знизився в останні місяці, він залишається підвищеним". Інфляція, яка "була стриманою в останні місяці", а також стабільні довгострокові інфляційні очікування дозволяють продовжувати активне стимулювання економіки.
Американський ЦБ утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Згідно з лютневими даними міністерства праці США, безробіття в країні залишалося біля мінімальних за три роки 8,3%, при цьому за останні 6 місяців в американській економіці було створено 1,2 млн робочих місць, це максимум з аналогічного за тривалістю періоду, що завершився в травні 2006 року.
"Ми поки не можемо бути впевнені в тому, що недавні темпи зростання зайнятості збережуться", - зазначив Бернанке.
Глава Федерального резервного банку (ФРБ) Філадельфії Чарльз Плоссер, що виступав трохи раніше, заявив, що, на його думку, нещодавнє поліпшення макроекономічної кон'юнктури робить використання додаткових стимулюючих інструментів зайвим.
"Ситуація в економіці покращується, ми спостерігаємо формування позитивної тенденції, - зазначив Плоссер в інтерв'ю Bloomberg Television у Парижі. - Ми ще не вирішили всіх проблем. Але я відчуваю стриманий оптимізм. Якщо справи в економіці підуть так, як я думаю, і не відбудеться нічого екстраординарного, я не передбачаю необхідності в подальшому стимулюванні або кількісному пом'якшенні".
Наприкінці минулого тижня глава Федерального резервного банку (ФРБ) Чикаго Чарльз Еванс заявив, що ФРС необхідно продовжувати пом'якшення грошово-кредитної політики, щоб підтримати поліпшення на ринку праці США.
На його думку, ФРС не слід посилювати грошово-кредитну політику, поки рівень безробіття не опуститься нижче 7% або темпи інфляції не перевищать 3%.
У той же час його позиція різко контрастує з заявами глави ФРБ Сент-Луїса Джеймса Балларда і глави ФРБ Далласа Річарда Фішера про необхідність побоюватися надмірного прискорення інфляції на тлі поліпшення макроекономічної ситуації. Проте голова ФРБ Нью-Йорка Вільям Дадлі, як і Б.Бернанке, раніше заявляв, що, на його думку, поліпшення статданих поки не дозволяє говорити про стійкі темпи відновлення економіки США, що може вказувати на його підтримку стимулюючих заходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас