Комісія посунула відсоток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комісія посунула відсоток

Кредит&Депозит
877
Ситуація на українському кредитному ринку залишається досить сумною вже досить довго. Очевидно, що темпи зростання кредитних портфелів банків в 2012 р., як і в наступні кілька років, будуть дуже низькими. В умовах, коли основна діяльність - кредитування - не приносить банкам значних доходів, а частка прибутковості по статті "відсоткові доходи" постійно знижується, фінустановам залишається лише старанніше нарощувати свої невідсоткові доходи.
Нагадаємо, за перші два місяці 2012 р. питома вага відсоткових доходів банків України склала 80,3% (18,57 млрд. грн.) від загального обсягу, тоді як за аналогічний період 2011 р. - 82,8% (18,56 млрд. грн.). Одночасно комісійні доходи системи станом на 01.03.2012 в загальному обсязі склали 12,9% (2,97 млрд. грн.), а в 2011 р. - 10,8% (2,49 млрд. грн.).
Для збільшення невідсоткової складової доходів банкам доведеться активніше розширювати спектр комісійних послуг - в Україні цей ринок майже не розвинений. Населення, як зазначає генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов, майже не використовує банківські комісійні послуги. "Зниження тарифів завжди використовувалося для залучення клієнта на розрахунково-касове обслуговування та отримання його тимчасово вільних коштів для проведення інших банківських операцій. Ринок не дозволяє збільшувати вартість розрахунково-касових послуг, таких тенденцій немає", - коментує банкір. За його словами, на даний момент майже не існує банків, які можуть похвалитися хорошими доходами від РКО в розрахунку на одну транзакцію.
Неможливість простого підвищення тарифів за обслуговування змушує фінустанови розширювати лінійку продуктів. "В умовах зниження відсоткових доходів банки приділяють підвищену увагу розробці та продажу продуктів, що приносять комісійний дохід - наприклад, щодо купівлі-продажу безготівкової валюти, розрахункових і документарних операцій і т.д.", - прояснює тенденцію голова правління Південкомбанку Світлана Сиротян.
Для збільшення невідсоткових доходів у поточному році, як каже перший заступник голови правління, фінансовий директор ПУМБ Сергій Черненко, банкам необхідно фокусуватися на підвищенні частки поточних рахунків та їх сталому залишку в структурі пасивів.
У своєму прагненні до нарощення прибутковості ПУМБ далеко не один. Так, заступник голови правління, керівник роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтин Лежнін, очікує, що в банку в 2012 р. комісійні доходи перевищать відсоткові доходи роздрібного бізнесу завдяки саме наданню повного спектру послуг клієнтам. "Відсоткові доходи банківської системи в поточному році впадуть, оскільки буде скорочуватися загальний портфель всіх банків. Враховуючи швидкість стиснення кредитних портфелів, падіння складе приблизно 10-12%. Тоді як комісійні доходи в цілому по ринку зростуть на 10%", - прогнозує він.
Втім, відсоткові доходи для банків все одно залишаться істотним джерелом отримання прибутку, запевняє Світлана Сиротян, а значить, їм доведеться якось здешевлювати ресурсну базу. "Основні відсоткові доходи, звичайно ж, будуть пов'язані з кредитуванням, менше - з міжбанківським кредитуванням і далі по низхідній - з цінними паперами у зв'язку з нерозвиненістю фондового ринку", - коментує вона.
В цілому ж, за словами банкірів, прибутковість банків в цьому році буде забезпечена в першу чергу розформуванням резервів. "Зараз у банків дуже багато резервів, і суто бухгалтерський результат буде позитивним за рахунок їх звільнення під проблемні кредити, які формувалися останні чотири роки. Тоді як сама банківська система буде стояти на місці - падіння у відсоткових доходах компенсує зростання в комісійних доходах", - прогнозує Костянтин Лежнін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас