Спрацювати в нуль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрацювати в нуль

Казна та Політика
1552
Збільшення сумарного збитку підприємств чорної металургії України, зафіксоване за підсумками минулого року, експерти пояснюють одночасною дією двох чинників. На тлі подорожчання сировини і падіння попиту на сталь вітчизняні металурги в останні місяці-2011 змушені були знижувати ціни. Початок поточного року також привнесло фінансові негативи, коли внаслідок несприятливих погодних умов метпідприємства зменшили обсяги виробництва і продажів. Але зараз, за словами аналітиків, є всі передумови того, що в II кварталі збитковий тренд зійде нанівець. І за результатами I півріччя-2012 український металургійний сектор в цілому може продемонструвати хоча б нульовий прибуток.
Збиткові фактори-2011
Зведені фінансові показники-2011 по металургійній галузі країни були оголошені на березневій балансовій нараді в ОП "Металургпром". За словами генерального директора цього об'єднання Василя Харахулаха, минулого року негативний фінансовий результат (до оподаткування) українських метпідприємств зріс в порівнянні з 2010 р. більш ніж на 20%, досягнувши 4,6 млрд грн. А сумарний показник чистого збитку підвищився майже на 60%, склавши 6,5 млрд грн. Середній індекс рентабельності металургійних підприємств країни за той же період ще більше "пішов у мінус": -3,47% проти -2,37% за підсумками позаминулого року.
Звітні цифри самих підприємств, оприлюднені напередодні річних зборів акціонерів, загалом підтверджують загальногалузеву картину. Практично всі великі заводи і комбінати чорної металургії країни показали нарощення чистого збитку в 2011 році. У деяких з них рахунок тут йде на мільярди гривень. (Одним з небагатьох гравців сектора, які всупереч загальній тенденції продемонстрували у звітності успіх, став комбінат ArcelorMittal Кривий Ріг. За 2011 тут збільшили чистий прибуток більш ніж на 75%, до близько 2,14 млрд грн.)
Загальногалузеве погіршення фінпоказників опитані Мінпромом експерти пов'язують з негативним впливом об'єктивних ринкових факторів. "Нарощення збитків у чорній металургії України в 2011 було зумовлене, передусім, помітним подорожчанням сировинних матеріалів. Це при тому, що ціни на сталь в середньому минулого року хоч і зросли, але непропорційно розцінкам на ту ж залізорудну сировину (ЗРС)", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Іван Харчук. "Минулого року ціни на метал підвищилися на 20-25%, але це не допомогло перекрити зростання собівартості через збільшення цін на сировину. Зокрема, розцінки на залізну руду і металобрухт піднялися на 40-50% (в середньому по 2011)", - конкретизує старший аналітик ІК Astrum Capital Юрій Рижков.
До несприятливих факторів, які вплинули на фінрезультат галузі, старший аналітик ІГ "Арт Капітал" Дмитро Ленда відносить і провальний в металлопродажу IV квартал-2011, коли спостерігалося істотне падіння попиту на сталь. Загальну ситуацію він ілюструє такими даними. У 2011 р. кокс і концентрат українського виробництва подорожчали на 15% р/р і 54% р/р відповідно - слідом за зростанням світових цін через глобального дефіциту цих ресурсів. Водночас експортна ціна на сталеву заготовку вітчизняного виробництва підвищилася тільки на 20% р/р. При цьому в останньому кварталі 2011 р. ціна напівфабрикату знизилася на 13% к/к, а концентрат і кокс подешевшали лише на 3% і 9% відповідно. "Такі тенденції в останньому кварталі 2011 р. були пов'язані з погіршенням ситуації у світовій економіці", - вважає експерт.
Аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка назводить схожі розрахунки і погоджується з колегами щодо ринкових факторів, що вплинули на погіршення фінансових показників у всій металургійній галузі України. Але він додає: на зростання збитку метзаводів свій вплив справила практика розрахунків за внутрішньокорпоративними цінами, що застосовується з метою оптимізації обов'язкових платежів. Харчук також вважає, що трансферне ціноутворення позначилося на формуванні від’ємного результату наших метпідприємств. В рамках бізнес-груп економічно доцільніше було демонструвати фінансові позитиви від операційної діяльності не за металургійними, а гірничорудними (коксохімічними) активами.
За оцінками Рижкова, в 2011 р. фінансовий результат і рентабельність українських метпідприємств мали б навіть незначно збільшитися в порівнянні з 2010 роком. А те, що вони знизилися, експерт пояснює низкою великих разових списань у окремих заводів. Ленда погоджується, що деякі підприємства почали показувати менше прибутку внаслідок застосування вищевказаних бухгалтерських технік.
Перспективи на I півріччя-2012
На думку експертів, фінансові показники галузі в I кварталі поточного року також будуть некращими. У лютому через погодні умови українські метпідприємства зіткнулися з чималими проблемами: і в забезпеченні певними видами сировини, і з відвантаженнями продукції. До того ж взимку-2012 в основних регіонах нашого металоекспорту все ще відзначався досить слабкий попит на сталь. Через це за січень-лютий поточного року вітчизняні метпідприємства сумарно знизили виробництво сталі на 5% (до 5,28 млн тонн), прокату - на 10% (до 4,75 млн тонн) у порівнянні з АППГ. Зрозуміло, що це не посприяє поліпшенню фінпоказників за результатами перших трьох місяців року.
"В I кварталі 2012 року доходи українських меткомбінатів, швидше за все, скоротяться в порівнянні з IV кварталом 2011 р. Середні ціни на сталеву продукцію в I кварталі цього року перебувають на рівні попереднього кварталу. Водночас виробництво сталі знизиться на очікувані 7 % через млявий попит. Хоча операційна рентабельність виробників сталі в даний період має незначно покращитися - у зв'язку з 10-15% зниженням цін на основну металургійну сировину (залізна руда, кокс, вугілля)", - вважає Дзвінка. Схожої точки зору дотримується і Рижков: "На тлі одночасного скорочення виробництва і цін на метал і сировину фінрезультати вітчизняних меткомпаній в I кварталі 2012 р. будуть нижчими від рівня IV кварталу-2011".
Зимовий спад у виробництві металурги намагалися компенсувати збільшенням розцінок на свою продукцію. Але відгук у споживача ці ініціативи знайшли тільки в березні. За словами Харчука, за останні два тижні експортні ціни на український г/к плоский прокат зросли на 20 дол./тонн (до 650 дол./тонн). "І це не декларативне підвищення, а реальні ціни, за якими контрактується продукція", - підкреслює експерт. Враховуючи, що ціни на ЗРС знижуються, а вартість сталі в цілому по року зменшиться не так помітно, то до середини 2012 року фінансовий стан українських метпідприємств, на його думку, покращиться: "Більшість заводів має вийти в прибуток, але вже в II кварталі цього року".
Ленда також говорить, що з початку березня ціни на сталеву заготовку в порівнянні з середніми за лютий збільшилися на 5%. У цей період, за його даними, ціни на руду і кокс залишалися стабільними. Якщо така тенденція збережеться, то вихід на рівень, "близький до беззбитковості", в II кварталі поточного року бачиться йому реальним. "Хоча істотного поліпшення чекати не доводиться", - упевнений він.
Зі свого боку Дзвінка пов'язує можливі фінансові результати українських металургів в II кварталі і в цілому по першому півріччю 2012 р. з ситуацією на ринках сировини. Якщо в цьому секторі знову відбудеться ціновий підйом, відзначали й інші аналітики, то ймовірний негатив для рентабельності металургів навряд чи перекриє зростання попиту і розцінок на сталеву продукцію. Подорожчання руди в глобальному масштабі, зокрема, може бути спровоковано введенням нового 30% податку на прибуток гірничодобувних компаній в Австралії (один зі світових експортних центрів ЗРС і коксівного вугілля), за що недавно проголосував місцевий парламент.
На самих українських метпідприємствах весну-2012 почали якщо не з оптимізмом, то з надією точно. Відчувши пожвавлення попиту на сталь в основних експортних регіонах, вітчизняні металурги зараз пробують надолужити згаяне за провальні осінні і зимові місяці. Втім, іншого їм і не залишається. За інформацією Металургпрому, робота в збиток і так сформувала на підприємствах галузі брак власних обігових коштів у розмірі 12 млрд грн. Поки що такий дефіцит вдається перекривати кредитами...
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас