Центробанкам варто знати свої інструменти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанкам варто знати свої інструменти

351
Керівники центральних банків світу відновили обговорення кращих критеріїв, що дозволяють визначити найбільш адекватні стану економіки відсоткові ставки, на конференції Федеральної резервної системи (ФРС) у Вашингтоні.
Як повідомило агентство Bloomberg, деякі учасники висловлювалися за використання максимально простих правил, тоді як інші наполягали на складних моделях, що оцінюють темпи зростання економіки та загрозу інфляції. В останні десятиліття суперечка про принципи розробки грошово-кредитної політики все розросталася, однак особливе практичне значення ці теоретичні дискусії набули в умовах відновлення світової економіки після фінансової кризи 2008 року.
Однієї інфляції недостатньо
На користь комплексного підходу висловився заступник голови шведського ЦБ Ларс Свенсон. За його словами, центробанкам варто вивчати різні аспекти та моделі економік і спостерігати за змінами економічної структури в реальному часі, що не виключає необхідності таргетування низки показників, включаючи інфляцію.
Тим часом голова ЦБ Кіпру Атанасіос Орфанідес рекомендував використовувати інфляцію як основний критерій, оскільки більш складні моделі дуже неточно оцінюють різницю між реальним і потенційним економічним зростанням. Зокрема, подібний промах був допущений в останні роки в єврозоні, де прогнози цієї різниці "ніколи не вражали своєю точністю", зазначив він.
"Якщо ми зможемо досягти цінової стабільності, то за нею буде економічна активність на близькому до максимального потенціалу економіки рівні. Більшість з нас вважає, що це працює", - зазначив Орфанідес.
Бернанке: центробанкам варто знати свої інструменти
Керівники центральних банків повинні прагнути до більш повного розуміння інструментів грошово-кредитної політики і їх впливу на реальну економіку, заявив голова Федерального резерву Бен Бернанке. Зокрема, важливо усвідомлювати, як саме працюють антикризові програми, спрямовані на відновлення ліквідності у фінансовому секторі та стимулювання економічного зростання, сказав він.
За словами Бернанке, ФРС, як і раніше, шукає оптимальні шляхи для спостереження і контролю над великими фінансовими інститутами, чий крах може призвести до "ефекту доміно" в світовій фінансовій системі.
Під час кризи повноваження і обов'язки центробанків були істотно розширені, і, "хоча був досягнутий істотний прогрес, ми все ще перебуваємо на ранньому етапі розуміння нових макропруденційних обов'язків центробанків", зазначив голова ФРС.
Тріше: кризові ситуації вимагають більш тісної взаємодії ЦБ
Використання нестандартних інструментів грошово-кредитної політики під час кризи вимагає швидкого реагування на мінливі обставини, а також чіткої і тісної взаємодії регуляторів, вважає екс-голова Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше.
Крім того, неортодоксальні інструменти вимагають ясних сигналів про те, що відбувається для фінансових установ, додав він.
В даний час фінансові ринки по всьому світу миттєво отримують доступ до однієї і тієї ж інформації, що сприяє поширенню однакових моделей поведінки, які несуть ризики для фінансової системи, стверджує Тріше. На його думку, саме центробанки повинні захищати фінансову галузь від подібних небезпек.
Сіракава: необхідно враховувати ризики низьких ставок
Керівники центробанків не повинні забувати про ризики, пов'язані з утриманням вартості кредитування на виключно низькому рівні, заявив управляючий Банку Японії Масаакі Сіракава.
"Якщо низькі відсоткові ставки сприяють появі інвестиційних проектів, які можуть бути прибутковими тільки при такому рівні ставок, це може мати негативний вплив на продуктивність і потенціал економічного зростання в зв'язку з неефективним розподілом ресурсів", - сказав він.
Японія, як ніхто, знає про мінуси збереження низьких відсоткових ставок: вартість кредитування в країні не піднімалася істотно з часу банківської кризи 1997 року.
"Надзвичайно м'яка грошово-кредитна політика, що досягається за рахунок відсоткових ставок або купівлі активів Центробанками, не вирішить фундаментальних проблем. Вона може "купити час", але дуже важливо за цей час дістатися до кореня проблем", - зазначив голова Банку міжнародних розрахунків Хайме Каруана.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас