Єврокомісія хоче збільшити стабфонд ЄС майже вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія хоче збільшити стабфонд ЄС майже вдвічі

Казна та Політика
175
Єврокомісія наполягає на якнайшвидшому вирішенні питання про збільшення стабфонду, фінансові ресурси якого допоможуть захистити Європу від повторення боргової кризи за грецьким сценарієм. Навіть Німеччина, яка раніше виступала проти подібного кроку, готова змиритися з його неминучістю.
План, підготовлений Єврокомісією, містить три варіанти об'єднання коштів вже існуючого тимчасового фонду EFSF і нового, постійного, ESM, який почне діяти з 1 липня 2012 року. Перший і найменш бажаний варіант передбачає об'єднання ESM з вже розподіленими капіталами старого фонду. Після 1 липня з EFSF нові кошти виділятися вже не будуть, а ось старі зобов'язання, які включають майже 200 млрд євро для кредитування Ірландії, Португалії та Греції, будуть діяти. Таким чином, загальний обсяг доступних коштів для видачі нових кредитів складе лише 500 млрд євро і буде дорівнювати обсягу ESM.
Другий і третій варіанти Єврокомісії дуже близькі. Опція номер два передбачає тимчасове (до кінця червня 2013 року) об'єднання всього EFSF обсягом 440 млрд євро з ESM. В рамках цього річного перехідного періоду буде можлива видача нових кредитів на загальну суму 740 млрд євро (ще майже 200 млрд євро із запасів EFSF вже розплановані під кредити Ірландії, Португалії та Греції). Потім обсяг кредитування складе лише 500 млрд євро (тобто капітал ESM). Завдяки такій схемі довіра ринків зросте більше, ніж це було б у разі використання першого варіанту.
Третя опція передбачає найзначніше збільшення фінансового щита для ЄС. Не використані до цього часу 240 млрд євро з EFSF повинні бути перетворені в капітал ESM, в результаті загальні кошти фонду складуть 940 млрд євро (740 млрд євро нових кредитів плюс уже обіцяні трьом проблемним країнам 200 млрд євро). На відміну від другого варіанту збільшення обсягу кредитування буде не тимчасовим, а постійним.
На думку Єврокомісії, найкращим є третій варіант. По-перше, він дозволить створити можливості для допомоги проблемним країнам на довгостроковій основі, що максимально підвищить довіру ринків. По-друге, два фонди не будуть конкурувати один з одним і у них не буде необхідності координувати свої дії.
Ідеї, сформульовані в документі Єврокомісії, будуть обговорюватися на зустрічі міністрів фінансів зони євро, яка в кінці тижня відбудеться в Копенгагені. Саме там належить прийняти рішення про те, чи буде збільшено ESM, і якщо так, то яким чином це має відбутися.
Питання про можливість збільшення захисного механізму обговорюється вже досить довго, тому що європейський локомотив - Німеччина – донедавна була категорично проти. Позиція канцлера Ангели Меркель цілком з'ясовна - в цьому випадку з німецької казни доведеться виділити не 211 млрд, а 280 млрд євро. "Під тиском ЄС і МВФ міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле вже не відкидає можливості тимчасового (на перехідний період) збільшення обсягів стабфонду. Я виходжу з того, що політики домовляться про мінімальне збільшення", - сказав РБК daily старший економіст Commerzbank Крістоф Вайль.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас