Мінфін заманює валюту офертою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін заманює валюту офертою

Казна та Політика
676
У Міністерстві фінансів готові розширити лінійку розміщення цінних паперів. Як заявила в п'ятницю директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, вже в квітні планується випуск валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) з офертою.
Термін обігу цих паперів складе від 1 до 3 років. "Ми плануємо разом з купоном, який буде тримісячним або шестимісячним, надати право на пред'явлення до погашення, - сказала вона. - Якщо у вас погіршується ліквідність, ви маєте право пред'явити папери, і Мінфін в обов'язковому порядку погасить їх". У відомстві розраховують, що новий інструмент стане альтернативою розміщенню банками коштів на зарубіжних рахунках. За словами Пахачук, в ситуації, коли банки тримають в зарубіжних банках $8-10 млрд під 1,5-3,8% річних, Мінфін цілком зміг би їм запропонувати розміщення під 3-5%.
За оцінками фінансистів, незважаючи на потенційний інтерес до цих паперів, очікувати значного зростання попиту на ОВДП не варто. "Враховуючи, що такі папери можна розглядати як альтернативу валютним депозитам до запитання, більш висока ставка повинна викликати інтерес банків до інструмента. Втім, необхідно уточнити, чи будуть встановлені вимоги щодо мінімального терміну розміщення, адже багатьом банкам буде цікава купівля таких паперів на дуже короткий термін - кілька місяців або навіть тижнів", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. "Для Мінфіну проблема не в самому розміщенні, а в ставці. Враховуючи, що на зовнішніх ринках ми поки не можемо домогтися підходящої ставки, необхідно шукати шляхи зниження прибутковості валютних ОВДП. У зв'язку з цим можливість оферти дозволяє домогтися зниження ставки розміщення", - пояснює директор департаменту фінансових ринків Ерсте Банку Роман Бондар.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, інвестори поки не ризикують купувати валютні ОВДП терміном на 3-5 років, однак розміщення півторарічних паперів не дуже вигідне Мінфіну. "Поява офертних облігацій здатна вирішити цю проблему, - упевнений він. - Безумовно, цей папір викличе інтерес інвесторів. Однак в Україні ОВДП купують 3-5 банків, вони ж і будуть основними покупцями нових паперів, часто - замість звичайних валютних ОВДП, тому очікувати значного зростання попиту не варто". Це можливо в разі зміни валютної позиції і перегляду своїх стратегій діяльності установами. "Банки з іноземним капіталом не зможуть купувати великі обсяги таких облігацій, оскільки у них встановлені обмеження щодо зростання показника активів, зважених на ризик", - вважає Бондар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас