Берлін готовий погодитися з розширенням стабфонду ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлін готовий погодитися з розширенням стабфонду ЄС

Казна та Політика
148
Уряд Німеччини готовий змінити свою позицію в питанні про розширення фінансових рамок постійного стабілізаційного механізму Євросоюзу - ESM, повідомило в суботу, 24 березня, видання Spiegel Online. За його відомостями, канцлер ФРН Ангела Меркель і міністр фінансів Вольфганг Шойбле згодні виконати вимогу інших країн єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ) і припинити блокувати збільшення капіталу ESM. При цьому Spiegel Online посилається на джерела в урядових колах Німеччини.
Спочатку планувалося, що влітку 2012 року постійний стабфонд ESM з капіталом в 500 мільярдів євро прийде на зміну тимчасовому Європейському фонду фінансової стабільності EFSF, капітал якого обмежений 440 мільярдами євро. Проте зараз все йде до того, що обидва фонди якийсь час будуть діяти паралельно, пише видання.
Тим часом поки невідомо, яку саме суму матиме в підсумку Європейський стабілізаційний механізм. За даними Spiegel Online, в даний час розглядаються два варіанти. Перший передбачає збільшити ESM до 700 мільярдів євро, додавши 200 мільярдів, які в EFSF вже зарезервовані для допомоги Греції, Португалії та Ірландії. Спершу планувалося надати обіцяні цим країнам 200 мільярдів євро не з EFSF, а з ESM. Прихильники другого варіанту пропонують підсумувати капітали обох фондів, тим самим збільшивши загальний капітал до 940 мільярдів євро.
Таким чином, масштаби фінансової участі ФРН у порятунку євро можуть істотно збільшитися. Якщо буде прийнятий перший варіант плану, Берліну доведеться надати не 211 мільярдів євро, як передбачалося раніше, а 280 мільярдів. При другому варіанті ця сума зросте до 400 мільярдів євро. Бундестаг раніше визначив максимальну суму в 211 мільярдів євро.
Міністерство фінансів ФРН у відповідь на запит агентства dpa спростувало інформацію про те, що рішення про збільшення капіталу ESM вже прийнято. Дискусії тривають, проте в підсумку буде знайдено рішення, "прийнятне для кожної зі сторін", запевнили у фінансовому відомстві.
Очікується, що голосування з питання про розширення фінансових рамок ESM відбудеться під час зустрічі міністрів фінансів єврозони 30 березня в Копенгагені. Німеччина залишається єдиною країною єврозони, яка виступає проти збільшення капіталу ESM. Збільшити капітал стабфонду вимагають також Єврокомісія і Європейський центробанк.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас