Іспанія заощадить ще 35 млрд євро в 2012-13 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія заощадить ще 35 млрд євро в 2012-13 рр.

Казна та Політика
170
Уряд Іспанії планує цього року прийняти низку нових поправок до бюджету на нинішній і наступний роки, спрямованих на значне розширення програми економії.
Сьогодні міністр фінансів Іспанії Луїс де Гуіндос, який перебуває з візитом в Сінгапурі, заявив про відповідні плани кабінету міністрів. За словами глави фінансового відомства, обсяг додаткових скорочень в найближчі 2 роки складе 35 млрд євро, що майже в 1,5 рази перевищує затверджену економію Іспанії на нинішній рік. Разом з тим міністр також дав зрозуміти, що країна продовжить проводити структурні реформи, спрямовані на стимулювання економічного зростання.
За словами де Гуіндоса, подібні заходи є життєво важливими для іспанської економіки, яка переживає гостру фазу рецесії. Чиновник вважає, що поки кабінету міністрів на чолі з прем'єром Маріано Рахоєм так і не вдалося повернути до себе ринки, однак саме це необхідно для зниження боргового навантаження на Іспанію. "Якщо ринки повірять в нашу здатність підтримувати на стабільному рівні державні фінанси, тоді витрати на обслуговування держборгу почнуть зменшуватися, що стане позитивним сигналом для всієї країни", - підкреслив де Гуіндос.
Міністр також виступив з різкою критикою на адресу аналітиків, які порівнюють іспанську економіку з Грецією. "Будь-яке порівняння Іспанії з Грецією - це цілковитий абсурд!" - заявив він. За словами де Гуіндоса, його країна повністю віддана ідеї виконувати бюджетні програми в установленому обсязі, не перевищувати їх і виконувати всі вимоги щодо виходу з кризи.
Крім того, як заявив сьогодні де Гуіндос під час свого візиту до Сінгапуру, Мадрид покладає величезні надії на реформу ринку праці країни, яка повинна допомогти іспанській економіці подолати рецесію. Глава відомства також підкреслив, що іспанський уряд готовий послідовно скорочувати витрати регіональних урядів, які забирають значні обсяги коштів з казни.
Декількома днями раніше Іспанія погодилася взяти на себе додаткові заходи консолідації, пообіцявши заощадити 0,5% ВВП, або 5 млрд євро, для зниження дефіциту бюджету. Таке рішення Мінфін прийняв після того, як Екофін відмовився дозволити уряду Іспанії зберегти дефіцит бюджету в розмірі 5,8% ВВП в 2012 р. "Єврогрупа вважає, що своєчасне скорочення надмірного дефіциту Іспанії має бути забезпечено додатковим зусиллям в 0,5% ВВП на додачу до того, що вже було озвучено іспанською владою", - заявляв Юнкер. Варто зазначити, що спочатку бюджет Іспанії в 2012 р. планувався на рівні 4,4%.
Між тим держборг країни в IV кварталі минулого року досяг 68,5% ВВП, ставши рекордним за останні 17 років. Роздування державних витрат спровокувало зростання показника за останні 5 років практично вдвічі: у 2007 р. держборг Іспанії становив лише 36,2% ВВП. В Іспанії вже діє жорсткий пакет заходів економії на 8,9 млрд євро переважно за рахунок скорочення витрат бюджету і підвищення податків, зокрема для надбагатих громадян. Всього протягом 2012 р. уряд Маріано Рахоя має намір заощадити понад 21,5 млрд євро згідно з останніми прийнятими програмами консолідації бюджету.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас